Săptămâna Patimilor este o perioadă extrem de importantă în calendarul creștin.

Oamenii respectă cu sfințenie ceea ce spun preoții despre aceste zile. În perioada Postului Paștelui, preoții îi îndeamnă pe creștini să fie mai toleranți și să arate mai multă empatie față de semeni. Se spune că este bine ca în Săptămâna Mare oamenii să nu muncească. Preoții spun că este mai bine în această perioadă să se pună mai mult accent pe rugăciune. Săptămâna Mare începe cu ultima zi din Postul Paștelui, moment în care se fac Deniile. Fiecare zi are o semnificație specială. 

Semnificația fiecărei zile, de luni până vineri

Lunea Marea marchează momentul în care începe Săptămâna Patimilor, iar în această zi se face o slujbă dedicată lui Iosif, care a fost vândut pe 30 de arginți. În această zi, gospodinele se ocupă de curățenie, mătură curtea, văruiesc.

Marțea cea Marea marchează momentul în care Mântuitorul le povestește cele două parabole ucenicilor săi. În această zi are loc Liturghia, moment în care se citește Pilda celor 10 fecioare. Această zi reprezintă momentul în care se mai pot face treburi în curte, bărbații se ocupă de muncile câmpului, iar femeile termină curățenia în casă.

Miercurea Mare este considerat momentul în care este bine să se pună punct conflictelor apărute pe parcursul anului. În această zi se citește Pilda despre femeie păcătoasă care spală picioarele, care reprezintă un simbol al credinței. Este bine ca din Miercurea Marea să se apeleze mai mult la calm și la înțelegere.

Semnificația tuturor zilelor din Săptămâna Mare. Ce înseamnă fiecare din ele, de luni până duminică, de Paște
Pexels.com

În Joia Mare a avut loc Cina de Taina, iar creștinii văd această zi ca una extrem de dureroasă. Tot în Joia Mare a avut loc trădarea lui Iuda și prinderea Mântuitorului. Preoții spun că este bine ca în această zi oamenii să se spovedească și să se împărtășească, iar gospodinele pregătesc pasca și cozonacii.

În Vinerea Mare a avut loc răstignirea Mântuitorului și momentul în care Își dă viața pentru oameni. În această zi, nu are loc nicio slujbă. Preoții spun că este bine ca în Vinerea Marea să se țină post negru și nu se lucrează în gospodărie.

Sâmbăta Marea este ultima zi de post, moment în care, la sfârșitul zilei, are loc Învierea. În această zi se termină pregătirile pentru masa de Paște, iar oamenii primesc cu credință Lumina.

Duminică este prima zi de Paște, iar oamenii respectă o serie de tradiții. Se trezesc de dimineață și se spală cu apa în care au pus un ou roșu. Se spune că în acest fel, oamenii vor fi sănătoși tot anul.