Ficatul este un organ de dimensiunea unei mingi de fotbal. Este localizat chiar sub cutia toracică, în partea dreaptă a abdomenului. Ficatul are un rol esențial pentru digerarea alimentelor și pentru eliminarea de substanțe toxice.
Problemele hepatice pot fi cauzate și de o varietate de factori care dăunează ficatului, cum ar fi virușii, consumul de alcool și obezitatea. În timp, afecțiunile care afectează ficatul pot duce la cicatrizare (ciroză), care poate duce la insuficiență hepatică, o afecțiune care pune viața în pericol. Dar tratamentul precoce poate da timp ficatului să se vindece.
1.Simptome
Boala hepatică nu provoacă întotdeauna semne și simptome vizibile. Dacă apar semne și simptome ale bolii hepatice, acestea pot include: piele și ochi care par gălbui (icter), dureri abdominale și umflături, umflarea picioarelor și gleznelor, piele iritată. Alte simptome pot fi: culoare închisă a urinei, oboseală cronică, greață sau vărsături, pierderea poftei de mâncare și tendința de a te învineți ușor.
2.Momentul în care să apelezi la medic
Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți semne sau simptome persistente care vă îngrijorează. Solicitați imediat asistență medicală dacă aveți dureri abdominale atât de severe încât nu puteți sta nemișcat.
3.Cauze
Paraziții și virușii pot infecta ficatul, provocând inflamație care reduce funcția hepatică. Virușii care provoacă leziuni hepatice se pot răspândi prin sânge sau material seminal, alimente sau apă contaminate sau prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Cele mai frecvente tipuri de infecții hepatice sunt virusurile hepatitei, inclusiv: Hepatita A, B și C.
Complicațiile bolii hepatice variază, în funcție de cauza problemelor tale hepatice. Boala hepatică netratată poate evolua spre insuficiență hepatică, o afecțiune care pune viața în pericol.
4.Prevenție
Pentru a împiedica riscul de a dezvolta afecțiuni hepatice, medicii recomandă consumul de alcool în cantități moderate. De asemenea protecția este recomandată în timpul actului sexual.