Covid-19 pune în pericol pacienții cu boli cronice din cauza lipsei de pe piață a unei substanțe active necesare în tratamentul acestor afecțiuni. Societatea Națională de Medicina Familiei susține că cel mai greu de găsit pe piața actuală sunt metforminul și levotiroxina care lipsesc din farmacii.

„Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți este singura medicație. Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă simultant creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic, etc. Prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation) – IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045”, se arată într-un comunicat transmis de Societatea Națională de Medicina Familiei.

Diabet, o problemă gravă

În România, la ora actuală una din 11 persoane are diabet. Una din două persoane care suferă de diabet este nediagnosticată, iar la fiecare 8 secunde își pierde viața o persoană cu o astfel de afecțiune.

Pentru tratarea hipotiroidismului, levotiroxina reprezintă singura substanța activă folosită în România. Conform American Thyroid Association, prevalența pacienților cu hipotiroidismului poate depăși 12% din populația generală

„A sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate. O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală. Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol”, anunță sursa citată.