Managerul Institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta” Beatrice Mahler a tras un semnal de alarmă! Aceasta a anunțat o creștere a numărului de cazuri de tuberculoză în 2022 față de 2021. În 2022, au fost înregistrate 327 de cazuri, comparativ cu 289 în 2021. În București, numărul cazurilor a crescut de la 18 în 2021 la 30 în 2022. De asemenea, boala a afectat și persoane din alte județe precum Ialomița, Brașov, Tulcea, Timiș și Brăila.
Conform lui Beatrice Mahler, această creștere a cazurilor de tuberculoză este paralelă cu creșterea cazurilor la adulți. În cazul copiilor, incidența este mai scăzută. În timpul pandemiei, numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut, însă în 2022 s-a înregistrat o incidență crescută. Este îngrijorător deoarece România a avut o pantă descendentă a incidenței tuberculozei în ultimii 20 de ani. Această scădere a fost de aproximativ 5% pe an.
Boala care face ravagii în România
Beatrice Mahler se așteaptă ca numărul cazurilor să crească și în perioada următoare. Pentru a evita răspândirea tuberculozei, este esențial să se realizeze o anchetă epidemiologică și să se controleze atent contactele.
În ceea ce privește diagnosticul tuberculozei la copii, acesta se face de multe ori prin excludere. Simptomele pot fi foarte variate în cazul acestei boli. Diagnosticul este dificil, iar copiii dezvoltă adesea tuberculoză cu localizare multiplă. De obicei, diagnosticul la copii se face atunci când există un adult bolnav de tuberculoză.
Educația medicală joacă un rol important în depistarea tuberculozei. Familia trebuie să fie informată despre importanța consultului medical pentru un adult care tușește, mai ales dacă există un copil bolnav în preajmă. Copiii sub 5 ani ajung adesea în spitale cu infecții recurente, iar diagnosticul este amânat. În cele mai multe cazuri, adultul din jurul copilului reprezintă sursa infecției.