Reclamă

Banca Națională a României (BNR) a emis o alertă. Aceasta se adresează utilizatorilor de servicii de plată. Mesajul este simplu: păstrați în siguranță elementele de securitate personalizate.

În ultima vreme, s-au observat noi tipuri de fraude. Acestea implică manipularea plătitorilor. Sunt vizați utilizatorii de carduri, internet banking și mobile banking. În majoritatea cazurilor, acești utilizatori sunt induși în eroare. Atacatorii folosesc diferite pretexte înșelătoare.

BNR: Noi tipuri de fraudă în România

Unul dintre pretexte ar fi necesitatea de actualizare a datelor personale. Un altul, notificarea despre blocarea conturilor sau instrumentelor de plată. Un al treilea pretext ar putea fi obținerea de informații despre carduri. Atacatorii se prezintă drept cumpărători falși de bunuri sau servicii. Acestea sunt adesea postate pe platforme de anunțuri online.

Utilizatorii sunt convinși să divulge elementele de securitate. Acestea sunt asociate cu instrumentele de plată pe care le dețin. Informațiile sunt apoi folosite pentru accesarea conturilor victimelor. Ulterior, fondurile acestora sunt sustrase.

Semnal de alarmă de la BNR! Au apărut noi tipuri de fraudă în România. La ce trebuie să fiți atenți

BNR reiterează avertismentul său către utilizatorii de servicii de plată. Elementele de securitate personalizate ale instrumentelor de plată sunt de o importanță crucială. Acestea includ datele cardului, codul PIN, codul CVV/CVC, și altele. De asemenea, mai este vorba despre codurile de activare ale aplicațiilor de internet/mobile banking, parolele statice sau dinamice, dar și codurile de înrolare ale cardurilor în aplicații de tip portofel electronic.

La ce trebuie să fie atenți românii

Conform legii, aceste informații trebuie păstrate în siguranță. Ele sunt confidențiale. Nu sunt solicitate niciodată de emitentul instrumentului de plată. Nici de o altă autoritate, subliniază BNR.

Divulgarea acestor informații către terți poate fi periculoasă. Acest lucru poate include accesarea unor site-uri de internet false. Aceste site-uri pot imita paginile oficiale ale băncilor emitente. Sau pot imita alte instituții și autorități.

Această divulgare este cel mai important factor de risc. Ea permite atacatorilor să acceseze conturile victimelor. Aceștia pot apoi iniția operațiuni de plată frauduloase.

Conform legii, dacă titularul instrumentului de plată a divulgat aceste informații, el își asumă răspunderea. Dacă nu și-a îndeplinit obligația de a păstra informațiile în siguranță, este considerat vinovat. În cazul unei fraude, prestatorul serviciilor de plată nu poate fi obligat să suporte prejudiciul.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro