Reclamă

Oricât de mult ți-ar plăcea să savurezi o bucată de lămâie verde în limonadă, într-o zi călduroasă de vară. Trebuie să știi faptul că acest fruct citric îți poate face răni la mâini, dacă îți storci zeamă de lime pe piele în timp ce ești expus la soare. Iată cum te poți feri de acest lucru.

Ce se întâmplă dacă storci zeamă de lămâie verde pe piele, pe timp de vară

Tu știai că lămâia verde, aparent inofensivă, poate duce la arsuri chimice destul de severe? Atunci când zeama de la lămâia verde reacționează cu lumina soarelui pe piele, aceasta poate duce la o afecțiune serioasă numită fitofotodermatită.

Sursa: Social Media

Teiul este cel mai frecvent vinovat, dar poate fi cauzat și de morcovi, păstârnac, pătrunjel, țelină, smochine, mărar sălbatic, lămâi și portocale bergamotă. Atunci când savurezi cocktailul tău preferat, ai grijă să nu te stropești cu sucul de la felia de lime.

„Pacienții vin destul de îngrijorați când au o erupție cutanată ca aceasta. Se panichează extrem de repede.

Cu toate acestea, dermatologii văd mai des pacienții odată ce inflamația a început să dispară, lăsând în urmă o pată maroie caracteristică pe piele.”, a explicat dr. Joshua Zeichner, director de cercetare cosmetică și clinică la Spitalul Mount Sinai, potrivit Today.com.

Simptomele nu apar decât la câteva zile după expunere, moment în care apare afecțiunea numită fitofotodermatită. Simptomele variază de la roșeață ușoară până la vezicule și arsuri de gradul doi, în funcție de cât de mult timp stai la soare și de cât de multă zeamă de lămâie verde ajunge pe piele.

Cum să eviți arsurile provocate de lime

Petele maro pot provoca mâncărimi, ele vor dispărea de la sine în decurs de câteva săptămâni sau luni. Între timp, acestea pot fi ușurate cu hidrochinonă, potrivit spuselor dr. Carolyn Jacob, directorul Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology.

Arsurile provocate de lămâia verde pot fi prevenite. Tot ce trebuie să faci este să te speli imediat cu apă și săpun, după ce te-ai stropit cu zeamă de lime. Acest fruct poate fi destul de periculos.

Afecțiunea a fost numită de specialiști „dermatită berloque”, după ce reprezentantele sexului frumos au dezvoltat-o ​​după ce s-au dat cu parfumuri fructate, a explicat medicul specialist. În zilele noastre, afecțiunea se observă mai des printre cei care se întorc din vacanță.

„Acest lucru se întâmplă mai mult în vacanța de primăvară pentru noi.”, a adăugat doctorul Jacob despre practica sa.

Alte afecțiuni ale pielii din timpul verii care trebuie evitate sunt PMLE sau erupția luminoasă polimorfă, cunoscută sub denumirea de „otrăvire solară” și dermatita din coajă de mango, ce provoacă o erupție cutanată asemănătoare iederei otrăvitoare.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro