Reclamă
Reclamă

Persoanele care iau Wegovy și Ozempic ar putea fi expuse unui risc mai mare de orbire la un ochi, din cauza unei afecțiuni oculare rare, denumite neuropatia optică ischemică anterioară nonarteritică (NOIA), potrivit cercetărilor recente. Semaglutida, substanța activă care stă la baza acestor medicamente, a dat rezultate bune în tratarea obezității și diabetului de tip 2.

Studiul care a identificat această posibilă corelație a fost publicat în revista JAMA Ophthalmology și a inclus analizele medicale ale unui număr de aproximativ 17.000 de persoane pe parcursul a șase ani. Pacienții care au utilizat Wegovy și Ozempic au fost de aproximativ patru ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu NOIA. Conform Euronews, cercetătorii au constatat că pacienții supraponderali sau obezi care au utilizat aceste medicamente au un risc de peste șapte ori mai mare de a dezvolta această afecțiune oculară comparativ cu cei care nu au luat medicamentele.

NOIA rezultă din reducerea fluxului sangvin către nervul optic, care leagă ochiul de creier, și poate duce la orbire bruscă și permanentă la un ochi. Aceasta afecțiune este rară, afectând între două și zece persoane din 100.000.

Reclamă

Chiar și așa, cercetătorii subliniază că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma dacă semaglutida este cauza directă a acestei probleme. Ei își îndeamnă colegii medicali și pacienții să fie atenți la aceste semnale și să ia în considerare riscurile potențiale atunci când prescriu sau utilizează aceste medicamente.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro