În septembrie 2015, Anas Modamani, refugiat sirian de 18 ani, a realizat un selfie cu Angela Merkel, fără să știe cine era aceasta în acel moment. Fotografia îl va transforma într-o figură emblematică pentru experiența refugiaților sirieni în Germania. După cum a afirmat el însuși, „nu mi-aș fi putut imagina niciodată puterea pe care o poate avea un singur selfie”.
Acest moment a devenit și mai important după ce imaginea a fost inclusă în autobiografia fostului cancelar german, Angela Merkel, intitulată „Libertate”. Această incluziune a stârnit mult interes și a adus recunoașterea internațională pentru Modamani.
Modamani, care și-a reconstruit viața la Berlin ca producător de videoclipuri, reflectează asupra influenței acestei fotografii. „Este de necrezut. Mă simt ca o persoană nouă”, spune el, exprimându-și recunoștința pentru oportunitățile primite, incluzând suportul pentru studii și accesul la cetățenia germană.
Experiența sa nu a fost lipsită de dificultăți. Imaginea a fost adesea manipulată și asociată în mod fals cu atacuri teroriste, provocându-i lui și familiei sale suferințe emoționale. În ciuda acestor obstacole, Modamani a reușit să devină una dintre vocile proeminente ale comunității siriene din Germania, contraatacând stereotipurile negative.
Cu planuri de a se întoarce în Siria și de a contribui la reconstrucția țării, Modamani își propune să își împartă viața între Berlin, Damasc și Kiev, după ce războaiele din regiune se vor sfârși. Își exprimă speranța că Siria va deveni „mai modernă și la fel de deschisă către lume ca și Europa”.
Prin reușitele și planurile lui, Modamani demonstrează puterea de a depăși adversitățile, ilustrând conceptul lui Merkel, „Wir schaffen das” (putem face asta), prin propriile sale cuvinte: „Ich habe es geschafft [am reușit]”.