Iubitorii sporturilor de iarnă au așteptat cu mare nerăbdare ca zăpada să de așeze pe pârtii. Până la ora actuală, turiștii care vor să meargă la schi în România nu au prea multe variante la dispoziție. Asta pentru că a nins doar în unele zone montane.Totuși, cei care vor să se bucure de un astfel de sejur trebuie să pună la bătaie un buget semnificativ.
Un sejur la schi în România cât unul în Austria
Deși sezonul de schi în țară ar fi trebuit să fie deschis încă de acum câteva săptămâni, acest lucru nu a fost posibil. Încălzirea globală a tranformat complet anotimpurile. Astfel, românii au avut parte de o iarnă extrem de călduroasă până acum. În unele orașe din țară mercurul a urcat în termometre chiar până la 21 de grade în luna Ianuarie. Evident, cu o astfel de vreme nu a putut fi vorba despre deschiderea sezonului sporturilor de iarnă. Abia în ultimele două zile a nins în mai multe zone montane.
Administratorii domeniilor schiabile au așteptat cu mare nerăbdare momentul. Astfel, în cel mai scurt timp, pârtiile au fost deschise. Nu peste tot însă.
Se schiază în aceste zile pe un strat de zăpadă generos la Rânca sau pe în zona Transalpina – domeniu schiabil.
De altfel, la Borșa, Azuga sau Păltiniș, stratul de zăpadă permite desfășurarea sporturilor precum schi-ul sau snowboarding-ul pe pârtii. Stratul de zăpadă este în aceste zone situat între 7,5 și 60 de cm.
Totuși sunt multe alte pârtii din țară pe care nu se poate schia din cauza lipsei zăpezii. Una dintre cele mai cu cunoscute este în Poiana Brașov. Edilii locali din zonă sunt convinși însă că zăpada se va așterne într-un final și în Poiană. Pârtia Bradul de exemplu este acoperită doar de pâlcuri de zăpadă și noroi.
Plătești câteva sute de lei pe noapte cazare la munte în România, dar și în Austria
În zonele în care se pot practica sporturile de iarnă, prețurile sunt pe măsură. Ca în fiecare an de altfel. O noapte de cazare în zona Transalpina Voineasa poate costa și 550 de lei pe noapte. În același timp, dacă vrei să schiezi în Alpi și ai disponibilitatea de a da o fugă în Austria, pui la bătaie aproape aceleași sume. O noapte de cazare aproape de pârtia Tauplitz este tarifată la 664 de lei. În ambele variante, prețurile de cazare includ micul dejun.
Pentru o zi de schi la Rânca, prețul pentru o cartelă de acces la teleski cu numărul maxim de puncte este de 150 de lei. Astfel, pentru un cuplu, prețul sare de 300 de lei pe zi, dacă este luată în calcul și închirierea echipamentelor.
În Austria, prețul pentru unui skipass de o zi este disponibil și de la 60 de euro.Distanța de la București la Rânca, în județul Gorj, de exemplu, poate fi parcurs în 3 ore și jumătate dacă traficul este lejer.
Prețurile ridicate din România, cauzate de inflație?
Scumpirile din ultimele luni ale lui 2022, cauzate de inflație și alți factori au afectat evident și sectorul turistic. Pentru cei din sfera Horeca, există cu siguranță costuri aproape duble la utilități, materie primă în restaurante, consumabile, etc. Cu toate acestea, mulți turiști sunt de părere că prețurile au ajuns la un prag destul de mare.
De altfel și puterea de cumpărare în România a scăzut, iar acest lucru se resimte din plin și în turism. Cea mai mare dovadă în acest sens a fost vizibilă în perioada sărbătorilor de iarnă. Hotelierii de la munte s-au plâns că peste 50% din rezervări le-au fost anulate din cauza lipsei zăpezii.
Specialiștii sunt de părere că trebuie să ne așteptăm la astfel de ierni calde de acum încolo. Într-un altfel de context, stațiunile montane ar ajunge goale. Directorul uneia dintre cele mai cunoscute școli de schi din România are o altă viziune despre acest context. Emil Fărcășanu, manager Ana Schi & Snowboard School din Poiana Brașov susține că aleșii locali ar trebui să găsească soluții în acest sens.
„NOI TOTI cei care iubim sporturile de iarna sau chiar traim din si pentru ele o scurta perioada din an suntem frustrati si tristi, dar pentru ca am avut bunul simt sau posibilitatea sa urcam in munte si sa vedem aproape zilnic evolutia si involutia procesului de inzapezire artificiala a acestuia, cat de mari sunt eforturile si cat de mic este rezultatul, nu putem decat sa apreciem ce s-a facut pana acum si sa speram in ajutorul vital al naturii! „, a scris acesta pe Facebook
De altfel, Alin Burcea, directorul Paralela 45, susține că pentru iernile ce ne așteaptă trebuie să ne pregătim diferit. Aleșii locali ar trebui să elaboreze proiecte care sa atragă turiștii în zonă chiar și fără zăpadă.
„Trebuie gasite alte atractii.. Eu, de exemplu, vad in Poiana Brasov minim 3 cazinouri, 1 Aqua Park, terenuri de tenis acoperite.”, a explicat Alin Burcea pe Facebook.