Reclamă

Folosirea intensificată de către Rusia a acțiunilor hibride împotriva țărilor occidentale ar putea duce la invocarea articolului 5 al clauzei de apărare reciprocă a NATO, a avertizat Bruno Kahl, șeful serviciului de informații externe al Germaniei, la un eveniment al think tank-ului DGAP la Berlin. Afirmarea sa a fost făcută miercuri și preluată de agenția de știri Reuters.

Bruno Kahl a subliniat că „intensificarea tot mai mare a mijloacelor armatei ruse înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o opțiune posibilă pentru Kremlin”. Acesta nu este pentru prima oară când șeful spionajului german oferă astfel de evaluări.

În luna octombrie, Kahl și colegii săi din serviciile de informații germane au atras atenția asupra spionajului rusesc și a potențialelor pregătiri pentru un conflict militar cu NATO, în cadrul unei audieri parlamentare. „Dorința Moscovei de a utiliza măsuri hibride și secrete a atins un nivel nemaivăzut până acum”, a adăugat Kahl.

Obiectivul Kremlinului, conform lui Kahl, este să divizeze Occidentul și să împiedice capacitatea Europei de a se apăra, în timp ce își consolidează armata pentru a pregăti un potențial atac. „Putin va continua să testeze liniile roșii ale Occidentului și să escaladeze în continuare confruntarea”, a afirmat el.

De asemenea, Kahl a avertizat că „forțele armate ruse vor fi probabil în măsură, din punct de vedere al personalului și materialelor, să lanseze un atac împotriva NATO cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu”, declarații care au provocat dezbateri intense.

La începutul acestui an, s-a raportat că serviciile de informații americane și germane au dejucat un complot rusesc pentru asasinarea directorului general al producătorului de arme Rheinmetall, companie care produce arme livrate Ucrainei de către autoritățile germane.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro