NATO se pregătește pentru cel mai înfricoșător scenariu. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a vorbit despre posibilitatea escaladării războiului din Ucraina.
Au trecut mai bine de 9 luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, iar Occidentul, în special țările NATO, iau măsuri pentru a evita o posibilă escaladare a conflictului.
Recent, Jens Stoltenberg a vorbit despre această situație și a oferit garanții că NATO face tot ce-i stă în putere pentru a evita o asemenea conflagrație la nivel mondial.
Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline și care se poate extinde într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm la asta în fiecare zi pentru a evita o astfel de situației., a declarat șeful NATO.
Doar că nu de aceeași părere este și Rusia, care se simte amenințată de NATO și de puterea alianței. În repetate rânduri, reprezentanții Kremlinului au făcut aluzii la eventualitatea unui război mondial.
În plus, la aceste declarații s-au adăugat și amenințările nucleare constante ale Moscovei, care a vorbit deschis despre circumstanțele în care ar folosi asemenea arme.
Rusia vrea să-și schimbe strategia nucleară de apărare
Vladimir Putin a avut un discurs agresiv la adresa Occidentului de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022. „Acțiunea specială militară”, după cum numește Kremlinul conflictul în propaganda sa, a atras asupra Federației Ruse numeroase sancțiuni, care au paralizat economia rusă.
Dar în ciuda acestei situații, președintele rus nu s-a sfiit să amenințe cu un război nuclear. Doar că declarațiile lui se schimbă de la o lună la alta, iar acum se pare că este decis ca Rusia să-și schimbe strategia nucleară de apărare și să ia în calcul posibilitatea unor atacuri preventive.
În momentul în care sistemul de alertă depistează semnalele unor lansări de rachete spre Rusia, atunci începe și răspunsul nostru. Vom lansa sute de rachete, sute, dinspre partea noastră. E imposibil să fie oprite. Rachetele inamice vor cădea, inevitabil, pe teritoriul Federației Ruse. Vor cădea oricum. Cu toate astea nu va mai rămâne nimic din inamicul nostru, pentru că e imposibil să intercepteze sute de rachete. a declarat președintele Vladimir Putin.
Afirmațiile lui de amenințare vin după ce, în urmă cu puțin timp, Putin a oferit asigurări că Federația Rusă își va folosi arsenalul nuclear doar dacă va fi atacată de alte state.