În următoarele zile, Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, va fi prezent în Arabia Saudită pentru a aborda teme de maximă importanță, inclusiv eforturile de a negocia un armistițiu în Gaza și potențialele căi spre o pace durabilă în regiune. Această vizită are loc în contextul tensionat generat de războiul declanșat de Israel în Fâșia Gaza după atacurile Hamas din 7 octombrie.

Duminică și luni, Blinken va participa la Forumul Economic Mondial de la Riad, concentrându-se pe problemele adaptării la schimbările climatice și tranziția energetică, reafirmând angajamentul SUA pentru abordarea provocărilor globale.

Pe durata vizitei sale, Secretarul de Stat va avea discuții orientate spre prevenirea extinderii conflictului din regiune și va explora modalități de obținere a unei păci durabile. În acest sens, va pune accent pe importanța unui stat palestinian independent cu garanții de securitate pentru Israel. Aceste discuții vor avea loc atât în cadrul întâlnirilor bilaterale cu oficiali saudiți, cât și în reuniunea miniștrilor Consiliului de Cooperare al Golfului, moment important de dialog regional, Qatarul având un rol pivot în medierea între Israel și Hamas.

Prin aceasta vizită, Blinken urmărește să consolideze eforturile internaționale de a stabiliza situația din Gaza și de a promova pacea în Orientele Mijlociu, conform declarației purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Principalele subiecte ale agendei sale cuprind negocieri pentru un armistițiu, prevenirea extinderii conflictului și susținerea unei soluții pe termen lung pentru regiune.