Reclamă
Reclamă

Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, Valentin Țentiu, suspect într-un dosar privind manipularea notificărilor de alertă roșie și a altor date Interpol, a fost plasat preventiv pentru 30 de zile, conform deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău de joi. Informația a fost transmisă de News.ro.

Avocatul lui Valentin Țentiu a declarat că va ataca hotărârea la Curtea de Apel. „Cu siguranță vom folosi căile legale de contestare prevăzute de procedura penală”, a spus acesta, subliniind că Țentiu pledează nevinovat.

Poliția din Republica Moldova, cu sprijinul colegilor francezi și americani, a desfășurat marți percheziții la zeci de adrese în cadrul unei anchete privind un presupus complot pentru a bloca acțiunile Interpolului împotriva infractorilor fugari.

Reclamă

Veronica Dragalin, procurorul-șef anticorupție al Republicii Moldova, a explicat într-o conferință de presă că operațiunea a fost inițiată pe baza informațiilor furnizate luna trecută de procurorul financiar al Franței, la cererea Interpolului. La anchetă au mai participat FBI și oficiali britanici.

Suspecții sunt acuzați de plata unor intermediari și persoane publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii că apar în sistemul de alerte Red Notice al Interpolului. Dragalin a subliniat că sumele de bani vehiculate sunt de ordinul „milioanelor de euro”.

Suspecții nu doar informau persoanele incluse în alertele Red Notice, ci vizau și ștergerea acestora din baza de date a Interpolului. În cadrul anchetei, au fost percheziționate 33 de locații, au fost confiscate echipamente digitale și patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Ulterior, miercuri, a fost reținută și o a cincea persoană.

Potrivit NewsMaker, din cele cinci persoane reținute, inclusiv Valentin Țentiu, toate celelalte patru au fost eliberate. Dragalin a declarat că grupările criminale cu legături în Rusia, Ucraina și alte țări au mituit persoane pentru a elimina unele „alerte roșii” din baza de date a Interpol.

Aceste acțiuni permiteau persoanelor date în urmărire de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova, beneficiind de ștergerea alertelor și, astfel, având acces liber în țară. Pe lista suspecților mai figurează și șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihai Vodă, avocatul cunoscut Oleg Mîță și fostul ministru al justiției, Vitalie Pîrlog.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro