La exact șase ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, în urma protestului din 10 august 2018, foștii șefi ai Jandarmeriei Române vor fi judecați. Decizia aparține Curții Militare de Apel București, care a confirmat că probele au fost obținute legal și a stabilit începerea judecății pe fond.
Magistrații au respins contestațiile formulate de inculpații colonel Laurențiu Valentin Cazan, colonelul (r) Gheorghe Sebastian Cucoș, colonelul (r) Cătălin Ionuț Sindile și plt. adj. șef George Buzatu. Decizia este definitivă, potrivit minutei instanței.
Colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, fost șef al Jandarmeriei Române, colonelul Laurențiu Cazan, fost adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei și colonelul Cătălin Sindile, fost prim adjunct al șefului Jandarmeriei Române, sunt acuzați de abuz în serviciu. În plus, colonelul Laurențiu Cazan este acuzat și de fals intelectual. În dosar sunt implicați și alți 13 ofițeri și subofițeri ai Jandarmeriei Capitalei, acuzațiile variind de la purtare abuzivă la complicitate.
Faptele considerate controversate au avut loc la protestul din Piața Victoriei, unde aproximativ 30.000 de persoane și-au exprimat nemulțumirea. În timpul mitingului, s-au înregistrat acțiuni violente din partea jandarmilor, descrise de anchetatori ca fiind realizate cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii recunoscute de legislația națională și internațională. Conform procurorilor, au fost utilizate grenade de mână cu efect acustic și iritant lacrimogen, inclusiv cartușe cu același efect, asupra manifestanților.
În urma acestor evenimente, drepturile fundamentale ale manifestanților, precum libertatea de întrunire și integritatea fizică și psihică, au fost încălcate, iar unele persoane au avut nevoie de până la 50 de zile de îngrijiri medicale.
Cercetările au scos la iveală că intervențiile forțelor de ordine au vizat și protestatarii pașnici, nu doar pe cei violenți. În această privință, raportul întocmit de colonelul Laurențiu Cazan ar fi conținut informații neadevărate, cu privire la aprobarea intervenției de către prefectul municipiului București.
Până la 1 august 2023, s-au înregistrat 312 părți civile, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București fiind parte responsabilă civilmente în dosar. Procesul se va desfășura la Tribunalul Militar București.