După ce primele cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România, premierul Nicolae Ciucă a convocat o întâlnire la Guvern cu specialiştii din sistemul sanitar. În cadrul ședinței au fost discutate noi măsuri restrictive pentru prevenire răspândirii virusului.

La ședința de la Guvern fost convocaţi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

După primele discuții, Alexandru Rafila a declarat că se au în vedere noi măsuri restrictive, iar situația este îngrijorătoare, având în vedere faptul că pentru moment se știu destul de puține lucruri despre noua variantă a virusului.

„Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm, nu putem să excludem, dar să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România. E un lucru important de ştiut – trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.

În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină”, a arătat ministrul, într-o declaraţie acordată presei.

Ședință de urgență la Guvern, după apariția primelor cazuri de Omicron în România! Se au în vedere noi restricții
Pixabay

Primele cazuri de Omicron în România

În urmă cu o zi, Ministerul Sănătății a anunțat că au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron. Este vorba despre două persoane care au sosit din Africa de Sud pe data de 30 noiembrie 2021. Cei infectați sunt o femeie de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat de 59 de ani din județul Vaslui.

În prezent, cele două persoane prezintă simptome minore și se află în izolare pentru 14 zile.

„Ce putem să spunem, la categoria veşti bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite.

E adevărat, ele au fost vaccinate, dar asta nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce. În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată. (…) Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are mici acuze – dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile”, a mai spus Alexandreu Rafila.