Guvernul este presat să rezolve problema pensiilor speciale. Duminică seară a avut loc o șendință de urgență a coaliției la Vila Lac 2, unde s-a discutat măsurile ce urmează să fie luate. În joc este tranșa II din PNRR, pe care țara noastră este amenințată să o piardă.
Ambiția coaliției de guvernare să salveze pensiile speciale, criticate de Comisia Europeană și Banca Mondială. România trebuie să renunțe la aceste venituri pentru anumite categorii de pensionari, iar în joc sunt fondurile din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de EURO.
Potrivit Guvernului cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei. Beneficiari de pensii de serviciu sunt un 10.000, grosul fiind la pensiile militare – aproape 180.000 – unde intră cele de la MAI, MApN, SRI, SIE și STS.
Un judecător sau procuror cu pensie specială, de exemplu, primește 21.477 de lei. Iar mare parte din sumă vin de la bugetul de stat, care suportă, 20.061 lei, iar 4.765 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Comisia Europeană presează însă Guvernul să renunțe la aceste pensii, pe care le găsește nejustificate. Oficialii europeni au sugerat și 2 variante prin care se pot debloca banii din PNRR de pensiile speciale: rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45% și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră.
Guvernul caută variante să primească banii din PNRR
La întâlnirea de duminică seară iau parte toți miniștri din coaliție care au depus amendamente la legea pensiilor, depusă de Ministerul Muncii.
Ministrul Marius Budăi se arată optimist în ceea ce privește soluțiile ce urmează să fie găsite de Guvern. Un prim obiectiv este ca acestea să nu mai depășească salariul pe care pensionarii l-au avut în timpul anilor din câmpul muncii.
Am văzut determinare la liderii coaliţiei să rezolve această problemă astfel încât acele principii să nu mai fie nicio pensie mai mare ca salariul, să nu se mai abuzeze de sisteme, să ai o anumită vechime care să fie aliniată la vechimea minimă, să ai parte de contributivitate, toate acele lucruri să se întâmple şi mai ales să nu se creeze alte noi categorii de speciali., a transmis Budăi.