Reclamă

Începând cu 1 ianuarie 2025, Polonia va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, prioritizând securitatea în toate dimensiunile sale, conform declarațiilor ambasadoarei Poloniei la UE, Agnieszka Bartol. Aceasta a explicat că în contextul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă și al unei noi Comisii Europene, împreună cu războiul în curs din Ucraina, securitatea va fi fundamentală pentru Europa.

Agenda „foarte ambițioasă” prezentată de Bartol include asigurarea securității în multiple aspecte, cum ar fi energia, apărarea și securitatea economică, pe parcursul președinției rotative de șase luni a Consiliului. „Ce vor oamenii? Ce caută oamenii? Ei caută securitate, iar acesta va fi cel mai mare motiv al președinției, securitatea în toate dimensiunile ei posibile”, a spus Bartol la un eveniment organizat la Bruxelles.

Programul președinției Poloniei vizează abordarea a șapte dimensiuni de securitate, incluzând competitivitatea, asigurarea calității alimentelor, al medicamentelor esențiale și garantarea prețurilor accesibile la energie. În privința acesteia din urmă, Polonia intenționează să analizeze micșorarea costurilor pentru întreprinderi și cetățeni, asigurând diversificarea și independența energetică.

În termeni de securitate internă și externă, Consiliul se așteptă să înregistreze progrese în protejarea frontierelor Europei, securitatea cibernetică și combaterea dezinformării și a interferențelor străine. Aceasta include și stimularea industriei de apărare a blocului european.

Mario Draghi a indicat într-un raport că UE trebuie să aloce suplimentar 500 de miliarde de euro pentru apărare în următorul deceniu, din cauza concurenței crescânde cu SUA și China. În 2023, cheltuielile pentru apărare ale UE au atins 279 de miliarde de euro, dar fonduri suplimentare sunt necesare pentru noi inițiative, precum scutul de apărare aeriană european.

Bartol a subliniat nevoia de finanțări inovatoare și a indicat că subiectul emiterii datoriilor comune pentru apărare este sensibil pentru statele membre, precum Germania și Țările de Jos. Totuși, viitoarea Carte albă privind apărarea este așteptată să ofere noi direcții în acest sens. Bugetul actual al UE alocă aproximativ 10 miliarde de euro pentru apărare, însă Bartol a afirmat că bugetul UE „nu poate fi principalul instrument de creștere a capacităților de apărare”, în timp ce presiunile externe nu așteaptă reprogramarea CFM.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro