Secțiile de votare din Irlanda s-au deschis vineri pentru alegerile locale și europene, marcând prezența, pentru prima dată, a candidaților independenți și a unor grupuri minoritare de extremă dreapta. Votarea se desfășoară între orele 07:00 și 22:00, ora locală, iar primele rezultate ar putea fi cunoscute în weekend, deși numărătoarea ar putea dura mai multe zile din cauza complexității sistemului electoral.

Peste 3,7 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru cele două scrutine. Sondajele arată că independenții ar putea obține 26% din voturi la alegerile locale și 23% la cele europene.

Spre deosebire de alegerile din 2019, printre candidații independenți se regăsesc și voci xenofobe și de extremă dreaptă, în contextul creșterii imigrației din cauza războiului din Ucraina și a altor conflicte internaționale. Aceste mișcări au agravat criza locuințelor și au pus presiune pe serviciile publice din Irlanda.

Partidul de stânga Sinn Fein, principalul partid de opoziție, a pierdut teren în sondaje, scăzând de la peste 30% la aproximativ 17% pentru alegerile europene și 21% pentru cele locale.

Formațiunile care alcătuiesc guvernul central — o coaliție între creștin-democrați, centriști și verzi — au reușit să câștige susținere după înăsprirea politicii de imigrație. Partidul Fine Gael al premierului Simon Harris este estimat să obțină 21% la alegerile locale și 18% la cele europene, în timp ce ecologiștii sunt cotați cu 3%, respectiv 7%.

Partidul de centru Fianna Fail, câștigător al alegerilor locale din 2019 și al celor generale din 2020, a scăzut la 17% în sondajele pentru alegerile europene și la 15% pentru cele locale.

La alegerile europene din Irlanda sunt în joc 14 locuri pentru Parlamentul European, cu unul mai mult față de 2019. Distribuția anterioară a fost: Fine Gael (5), Fianna Fail (2), Verzii (2), Sinn Fein (1) și independenți (3).