Cântăreața de muzică populară, Irina Loghin, în vârstă de 82 de ani, a dezvăluit că secretul sănătății și tinereții sale constă în consumul zilnic de ceai de cătină.
„Eu în fiecare dimineață beau un ceai de cătină. O dau prin blender, o strecoară și beau un pahar de cătină și acum m-am învăţat cu el. Cătina este cea mai bună”, a mărturisit artista pentru emisiunea „Vorbește lumea”. Irina Loghin a fost diagnosticată asimptomatică cu COVID-19, însă a precizat că toate analizele i-au ieșit perfecte. Aceasta a mai adăugat că a renunțat definitiv la carne în urma unei intoxicații alimentare suferite în anul 1979.
Folosită de sute de ani pentru realizarea a tot felul de preparate, de la gemuri și sucuri până la remedii naturiste sau produse cosmetice, cătina este considerată una dintre cele mai valoroase plante medicinale. Fructele sale sunt laudate pentru proprietățile lor, printre care se numără efecte antiinflamatorii, acțiune antimicrobiană, ameliorarea durerii, promovarea regenerării țesuturilor și întărirea sistemului imunitar. În plus, cătina a fost folosită și în diverse preparate medicale pentru cancer, afecțiuni cardiace, ulcer, afecțiuni hepatice, arsuri și tulburări cerebrale.
Ceaiul de cătină poate fi benefic pentru stimularea sistemului imunitar, reducerea nivelului de colesterol din sânge și a tensiunii arteriale, menținerea sănătății ficatului și îmbunătățirea funcțiilor aparatului digestiv. Potrivit unor studii, acesta poate contribui la normalizarea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol, extractul de cătină poate reduce cicatrizarea tisulară și îmbunătăți funcția hepatică la pacienții cu ciroză, poate imbunatati pofta de mancare, stimula golirea stomacului și funcția digestivă.