Reclamă

Poftitori de dulciuri, iată o rețetă detaliată pentru gogoși pufoase ca la patiserie, împreună cu sfaturi pentru obținerea rezultatului perfect. Rețeta implică folosirea a 500g de făină, 250ml lapte călduț, 50g unt topit, 50g zahăr, 2 ouă, 10g drojdie uscată sau 25g drojdie proaspătă, 1 linguriță extract de vanilie și coaja rasă de la o lămâie (opțional). Mai este nevoie și de un praf de sare, ulei pentru prăjit și zahăr pudră pentru decor.

Drojdia se activează într-un bol mic, dizolvând-o în laptele călduț, adăugând o linguriță de zahăr și apoi lăsând amestecul să stea timp de 10 minute, până devine spumos. Într-un bol mare, amestecați făina, zahărul rămas și un praf de sare. Faceți o gaură în mijlocul făinii și adăugați ouăle, untul topit, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie.

Amestecul de drojdie activată se toarnă în bolul cu făină și se începe frământarea aluatului. Continuați să frământați timp de 10-15 minute, până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Dacă este necesar, mai adăugați puțină făină.

Aluatul format se așază într-un bol uns cu puțin ulei, se acoperă cu un prosop curat sau cu folie alimentară și se lasă să crească într-un loc călduț timp de aproximativ 1-2 ore, până își dublează volumul. După ce aluatul a dospit, se transferă pe o suprafață ușor înfăinată și se întinde cu un sucitor până ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm. Folosiți o formă rotundă sau un pahar pentru a decupa gogoșile. Puteți decupa și mijlocul pentru a obține gogoși cu gaură.

Aceste gogoși decupate se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se acoperă cu un prosop curat. Ele mai cresc timp de 30-45 de minute. Într-o tigaie adâncă sau un vas pentru prăjit, încălziți uleiul la 175°C. Prăjiți gogoșile în uleiul încins, câte 2-3 minute pe fiecare parte, până când devin aurii. Scoateți gogoșile prăjite pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

După ce s-au răcit puțin, presărați gogoșile cu zahăr pudră sau glazurați-le după preferință. Fiți atenți la activarea corectă a drojdiei, frământarea adecvată, respectarea timpilor de dospire și temperatura uleiului, pentru a asigura că gogoșile vor fi pufoase și delicioase. Această rețetă poate fi încercată acasă pentru a savura gogoși perfecte alături de familie și prieteni. Poftă bună!


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro