Reclamă

Untul este un aliment foarte popular care se găsește în orice bucătărie. Acesta se folosește în prepararea mai multor mâncăruri, de la cea gătită la prăjituri. 

Untul se poate consuma la micul dejun alături de pâine sau în diverse combinații. Mulți se întreabă cum ar trebui păstrat acest aliment, la temperatura camerei sau în frigider. Acesta conține peste 60%-80% grăsime și se obține din smântână pasteurizată procesată la temperaturi înalte. În momentul în care se păstrează în frigider, acesta se întărește și se întinde mai greu pe pâine.

Untul se poate lăsa la temperatura camerei

Untul a fost făcut în așa fel încât să poate fi lăsat în bucătărie, la temperatura camerei și nu la rece. În momentul în care va avea un miros ciudat și își schimbă culoarea, atunci nu mai este bun de consumat. Dacă se înmoaie, nu are nimic. Dacă nu este prea cald în încăpere, grăsimile nu se vor oxida. Mai multe studii au demonstrat că poate dura de la câteva săptămâni la un an ca untul să se strice, în funcție de locul de depozitare. Untul sărat ține departe bacteriile, iar, astfel, doar acesta este recomandat să îl ții în bucătărie.

Untul nesărat, bătut sau crud se va ține în frigider pentru a șansele de creștere a bacteriilor să fie mai mici. Dacă alegi să pui și untul sărat la frigider, refrigerarea încetinește procesul de oxidare. Acesta se poate ține și în congelator pentru o perioadă de valabilitate mai mare.

Sfaturi care te ajută să ții untul într-un mediu adecvat:

  • Pune untul în frigider dacă în bucătărie ai o temperatură de peste 35 de grade.
  • Ferește alimentul de razele directe ale soarelui sau de alte sursă de căldură.
  • Ține-l într-un recipient ermetic.
Foodstory

Untul ține o perioadă mai lungă în congelator

Ambalajul influențează durata de valabilitate a untului. Cel împachetat în hârtie își va pierde mai repede aroma și calitatea, mai ales dacă alegi să-l pui în congelator

  • Pune untul la congelat când este proaspăt.
  • Taie bucăți mai mici ca să nu îl decongelezi pe tot de fiecare dată când îl folosești.
  • Folosește hârtie de pergament deoarece este mai rezistentă.
  • Dacă este în cutie de plastic sau carton, îl poți congela direct așa.
  • Nu pune untul în același sertar cu peștele, carnea sau alte alimente care au un miros greu.

Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro