Reclamă

Secretarul executiv al Convenţiei-cadru a ONU privind schimbările climatice, Simon Stiell, a lansat sâmbătă un avertisment clar privind riscurile economice dacă nu se reduc rapid emisiile de gaze cu efect de seră. Declaraţiile au fost făcute în marja reuniunii Grupului 20 (G20) care va avea loc săptămâna viitoare în Brazilia. „Fără reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutită de măcelul economic determinat de climă”, a afirmat Stiell la summitul COP29 de la Baku.

Reprezentanți din aproximativ 200 de țări participă la conferinţa ONU privind schimbările climatice din Azerbaidjan, unde se discută despre limitarea încălzirii globale și efectele acestora. „Efectele climei smulg deja bucăţi din fiecare economie din G20, distrug vieţi, afectează lanţurile de aprovizionare şi preţurile alimentelor şi stimulează inflaţia”, a adăugat Stiell.

Îngrijorările cu privire la eficacitatea discuţiilor au fost amplificate de plecarea unei delegaţii şi absenţa unor lideri. Referindu-se la summitul G20, Stiell a subliniat: „G20 a fost creat pentru a aborda probleme pe care nicio țară sau grup de țări nu le poate rezolva singură. Pe această bază, criza climatică globală ar trebui să fie ordinea de lucru numărul unu la Rio săptămâna viitoare.”

Printre participanții la summitul G20 de la Rio de Janeiro se numără Argentina și Statele Unite. Recent, Argentina a decis să-și retragă delegația de la summitul COP29, ceea ce a generat o serie de temeri cu privire la viitoarele acțiuni climatice, în special după alegerea președintelui argentinian Javier Milei și intențiile declarate ale lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris.

La reuniunea COP29, discuțiile sunt axate pe modul de gestionare a crizei climatice și pe angajamentele financiare necesare pentru a sprijini țările sărace, afectate disproporționat de schimbările climatice. Delegaţiile lucrează neîntrerupt pentru a negocia un nou obiectiv financiar care să asigure suport pentru protecţia mediului şi adaptarea la schimbările climatice pe viitor. „Este un drum lung de parcurs, dar toată lumea este foarte conştientă de mize, la jumătatea COP29”, a concluzionat Simon Stiell.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro