Seceta continuă să facă ravagii în țară noastră, atât pentru culturi cât și pentru animale. Pompierii s-au mobilizat și au transportat pă pentru adăparea animalelor dintr-o localitate.
Seceta tot mai aprigă
Seceta puternică din acest an aa afectat mii de culturi care nu s-au putut dezvolta. Lipsa umidității din sol nu este singură problema ci și lipsa apei propriu-zise în unele părți din țară. În acest sens, zeci de crescători de animale au solicitat că acestea să poată fi scoase la păscut în păduri și nu pe pășuni. Zeci de kilometrii întregi de pășune sunt în acest moment parjolite de arșița soarelui și lipsa ploilor.Fermierii sunt disperați și au cerut ajutorul pompierilor pentru a aproviziona cu apă turmele de oi. Cel mai recent caz să întâmplat în județul Buzău, unde Inspctoratul pentru Situații de Urgență a trimis o cisternă cu apă.
Seceta a afectat în mod drastic și sursele de apă care au devenit insuficiente. Deși în ultimele zile au căzut ploi torențiale, acest lucru nu a fost suficient. Măsură de a aprobă că fermierii să ducă la păscut animalele în păduri poate fi încurajată și de Ministerului Agriculturii.
”Sunt crescători de animale, oi în special, în zona de câmp care nu mai au unde duce animalele la păscut. Pentru că iarbă care a fost s-a uscat. Nu a plouat și nu mai crește” a declarat George Sava, fost secretar în Ministerul Agriculturii conform agrointel.
Seceta a afectat zone din Buzău, Dâmbovița, mai multe zone din Moldova, etc. Ministerul Agriculturii a anunțat că va despăgubi în acest an pentru a acoperi pagubele. În acest sens au fost formate mai multe comisii care vor evalua în fiecare caz la ce nivel se ridică pierderile. Comitetele pentru situații de urgență vor întocmi inițial documentațiile necesare, iar abia ulterior vor fi acordate ajutoarele.