Seceta este eradicată complet în multe zone ale lumii, unde tehnologia permite acest lucru. Totul este posibil cu ajutorul avioanelor care adus precipitatille necesare culturilor. În România a fost utilizată o astfel de tehnologie la finele anul trecut, iar rezultatele au fost excelente. Seceta ar fi putut fi complet combătută dacă țară dispunea de câteva avioane care pot realiza această prcedura.

Seceta eliminată complet cu tehnologia modernă

Seeceta a afectat în mod drastic agricultură românească. după iarnă extrem de blanda, lipsa ploilor din această primăvară au uscat complet solul. Astfel, culturi din toate zonele țării au fost afectate iremediabil. Comisiile din cadrul Ministerului Agriculturii au întocmit până acum procese verbale pentru suprafețe afectate întinse pe 1,3 milioane de hectare. Autoritățile se așteaptă că acestea să ajungă până la finalul procedurii până la 1,5 milioane de lei. Toată această situație ar fi putut fi evitată dacă țară noastră  ar fi deținut tehnologia salvatoare. Această constă în aeronave care pot aduce printr-un sistem tehnic, ploaia.

“În baza unui protocol de colaborare cu Grecia, am primit două avioane din această ţară şi într-un interval de aproximativ o lună, noiembrie şi decembrie 2019, am crescut precipitaţiile în Dobrogea de la 0,1 litri pe metru pătrat până la 10 litri pe metru pătrat, prin şapte intervenţii în nori.” a declarat Gherghe Caunel Florescu.

Seceta ar fi putut fi combătută cu acest tip de tehnologie care a fost pus în funcțiune la scară mică în lunile octombrie și noiembrie anul trecut. Rezultatele au fost extrem de benefice pentru culturi.

”România are toate aprobările şi autorizaţiile necesare pentru această activitate, care este considerată o intervenţie deosebit de periculoasă în nori. La câteva minute după tragerile în nori, a plouat în zonele unde au avut loc intervenţiile. Dacă am fi avut aceste avioane, am fi salvat un miliard de euro, aşa cum reiese din evaluarea făcută de specialiştii din Ministerul Agriculturii”, a mai adaugat specialistul.

Seceeta ar putea fi eliminata cu ajutorul aeronavelor cu sisteme specialeSeceta combatuta de tehnologie