Seceta a răpus culturile și continuă să afecteze anul agricol 2020. O cifra alarmantă a fost anunțată chiar de către ministrul agriculturii în ceea ce privește gradul de afectare. Ministerul Agriculturii a anunțat deja că va oferi despăgubiri pentru pagubele agricultorilor. Deocamdată însă comisiile speciale evaluează pierderile.

 Seceta ca in 2020, a mai fost in urma cu 60 de ani

Seceta a afectat serios culturi de grâne, porumbul, cartofii dar și livezi întregi. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a declarat că România traversează o seceta cum nu a mai fost în ultimii 60 de ani. În cadrul unei conferințe desfășurate la Cluj, acesta a declarat și că încearcă să îi învețe pe fermieri cum să gestioneze situația. Ministrul susține că agricultorii trebuie să își asigure culturile. Astfel, dacă pierderile au loc într-un an, despăgubirile ar putea coperi pagubele.

„E o seceta extremă și puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei. Nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluției pandemiei COVID. (…) Secetă ca anul acesta, spun specialiștii, n-a fost de 50-60 de ani”, a declarat Adrian Oros, ministru al Agriculturii si Mediului Rural.

Seceta a afectat potrivit oficialului pana la aceasta ora peste 1,4 milioane de hectare de teren cultivat.Fenomenul extre a pornit inca de iarna trecuta cand in unele zone ale tarii, zapada a lipsit cu desavarsire. Ulterior, lipsa ploilor a uscat si mai tare solul, acesta neputand ajuta suficient plantele sa se dezvolte.

Seceta a afectat intr-un mod alarmant culturile

”Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.
Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.” a mai adaugat Oros.

Seceta a dus la o pierdere a productiei estimata pana in prezent de specialisti de pana la 50%.