Seceta a răpus culturile și continuă să afecteze anul agricol 2020. O cifra alarmantă a fost anunțată chiar de către ministrul agriculturii în ceea ce privește gradul de afectare. Ministerul Agriculturii a anunțat deja că va oferi despăgubiri pentru pagubele agricultorilor. Deocamdată însă comisiile speciale evaluează pierderile.
Seceta ca in 2020, a mai fost in urma cu 60 de ani
Seceta a afectat serios culturi de grâne, porumbul, cartofii dar și livezi întregi. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a declarat că România traversează o seceta cum nu a mai fost în ultimii 60 de ani. În cadrul unei conferințe desfășurate la Cluj, acesta a declarat și că încearcă să îi învețe pe fermieri cum să gestioneze situația. Ministrul susține că agricultorii trebuie să își asigure culturile. Astfel, dacă pierderile au loc într-un an, despăgubirile ar putea coperi pagubele.
„E o seceta extremă și puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei. Nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluției pandemiei COVID. (…) Secetă ca anul acesta, spun specialiștii, n-a fost de 50-60 de ani”, a declarat Adrian Oros, ministru al Agriculturii si Mediului Rural.
Seceta a afectat potrivit oficialului pana la aceasta ora peste 1,4 milioane de hectare de teren cultivat.Fenomenul extre a pornit inca de iarna trecuta cand in unele zone ale tarii, zapada a lipsit cu desavarsire. Ulterior, lipsa ploilor a uscat si mai tare solul, acesta neputand ajuta suficient plantele sa se dezvolte.
”Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.
Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.” a mai adaugat Oros.
Seceta a dus la o pierdere a productiei estimata pana in prezent de specialisti de pana la 50%.