Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adus critici dure la adresa afirmațiilor lui Călin Georgescu despre politicile energetice ale României. Burduja, un cunoscut economist și absolvent al universităților Stanford și Harvard, a comentat pe o rețea socială despre neînțelegerile lui Georgescu cu privire la sectorul energetic.
„Călin Georgescu ne spune că nu se produce energie în centralele eoliene, dar și acum – fix acum – 19% din tot ce producem vine de la “moriștile” alea care, chipurile, distrug totul în jur cu electromagnetismul lor reptilian. Ne spune și că vindem lacurile țării străinilor, deși nu există nicio inițiativă în acest sens – zero – și asta e interzis de Constituția României. Sau că facem bișniță cu gazul românesc, chipurile îl dăm gratis peste Prut și îl importăm scump de la ucraineni, deși nu importăm nicio moleculă de gaz din Ucraina”, a scris Burduja.
Burduja a insistat asupra importanței suveranității energetice. „În energie, suveranism înseamnă să nu depindem de alții, să fim ‘prin noi înșine’. De aceea am lansat cel mai ambițios program de investiții în sectorul energetic românesc din ultimii 34 de ani, cu 14 miliarde de euro atrase de echipa mea și peste 17.000MW în diverse faze: 10.000MW solar și eolian, 2200MW nuclear, 3500MW gaz, 1000MW stocare, 500MW hidro.”
Burduja a subliniat că programele sale de investiții se bazează în mare parte pe fonduri europene și pe investiții private majore, cum ar fi centrala pe gaz de la Mintia, proiect de 1750MW, demarată în 2022, care va deveni cea mai mare din Europa.
În final, ministrul a reamintit importanța alegerilor energetice pentru viitorul României, afirmând că „România își joacă anul acesta viitorul”, punând accent pe independență și pe capacitatea țării de a deveni un exportator de energie.