România nu scapă de vremea la extreme. ANM a emis o atenționare de vânt puternic în mai multe județe din țară. Simultan, temperaturile vor fi neobișnuit de ridicate pentru perioada calendaristică pe care o traversăm.

ANM a emis Cod Galben timp de 2 zile în aceste județe

După canicula din ultimele zile, mai multe județe vor fi lovite de rafale de vânt puternic. Administrația de Meteorologie a emis marți, 26 septembrie, o avertizare care expiră abia peste două zile, joi, 28 septembrie.

Meteorologii avertizează că vântul va bate cu putere în regiunea de est și de sud-est a țării. Vizate de această atenționare sunt:

– Municipiul București

– Județul Tulcea

– Județul Constanța

– Județul Brăila

– Județul Ilfov

– Județul Călărași

– Județul Prahova

– Județul Buzău

– Județul Giurgiu

– Județul Dâmbovița

– Județul Argeș

– Județul Teleorman

Aici, vântul va bate cu viteze cuprinse între 55 și 65 km/h. Cel mai tare vor fi afectate litoralul și în bazinul vestic al Mării Negre, unde rafalele vor depăși 70 km/h.

În continuare însă, termometrele vor continua să indice temperaturi mult mai ridicate decât normalul acestei perioade. Deși ne apropiem de jumătatea toamnei, valul de căldură persistă asupra României și aduce temperaturi de până la 30 de grade Celsius.

Când scapă România de căldură și când încep ploile

Meteorologii au transmis că finalul lunii septembrie și începutul lunii octombrie vor fi marcate de temperaturi ridicate. În medie, termometrele indică în aceste săptămâni cu aproximativ 10 grade mai mult decât ar trebui în această perioadă.

Specialiștii în climatologie susțin că aceasta este a doua cea mai caldă toamnă din ultimele sute de ani.

Toamna își va intra, în cele din urmă în drepturi, însă mai târziu decât ne-am aștepta. Vremea instabilă și ploile specifice acestui anotimp ar urma să pună stăpânire peste România, conform estimărilor meteorologilor, abia după data de 20 octombrie.

Până atunci încă, temperaturile vor începe să scadă treptat, chiar dacă va fi mai cald decât în mod normal.