Prețurile produselor de panificație ar putea crește cu aproape 25% susțin specialiștii din cadrul Sindicatului pentru industrie alimentară. Singurul motiv major care ar duce la această majorare este seceta care a afectat miile de culturi. Astfel, dacă materia prima este mai rară, produsul finit este mai scump. Fermierii au tras semnale de alarmă în repetate rânduri în ultima perioada pentru a a anunță situația alarmantă cu care se confruntă. Aceștia susțin că nu doar ramura panificației este afectată ci și cele de carne, lapte sau fructe și legume. Problema majoră spun reprezentanții Sindalmenta este că piața este invadată de produse aduse din Polonia, în timp ce cele românești rămân în depozite și ulterior sunt congelate.
”Circa 50% din producție nu se poate valorifica și se congelează. Din păcate, producția nu se poate opri când discutăm de animale vii, iar spațiile de congelare nu sunt suficiente.” se arată în comunicatul din partea Sindalmenta, Sindicatul din Industria Alimentară.
Dacă până în luna martie, o mare parte din producție mergea în sectorul HoreCa, acum producătorii rămân cu mărfurile. Mai mult, fermierii invocă și modul în care marile lanțuri de magazine au gestionat contextul actual. Mai exact, aceștia nu au modificat prețurile, în timp ce la poartă fermei acest lucru s-a întâmplat într-un mod alarmant. Numai prețul cărnii de pasăre a scăzut cu aproximativ 30% față de costul pe care îl înregistra la începutul anului. Printre cerințele fermierilor se mai numără și un alt sprijin din partea statului pentru înființarea de ferme porcine. Asta pentru că și în acest caz, România s-a bazat în ultimul timp pe importuri, aducând în țară anual peste 2 milioane de capete.