Măsurile fiscale adoptate de Guvern lovesc și în buzunarele românilor. Este așteptat ca prețurile la carburanți să explodeze din nou. Șoferii ar putea să plătească chiar și 9 lei/litru în următoarea perioadă.

Crește din nou prețuri pentru motorină și benzină la pompă

Experții avertizează că după aplicarea legii pentru modificările fiscale, românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri. Este vorba despre prețurile la carburanți, care după începutul războiului din Ucraina ajunseseră chiar și la 9 lei/litru.

Acest scenariu s-ar putea repeta în viitorul apropiat. Conform pachetului de modificări fiscale, companiile de petrol și gaze cu venituri extraordinare vor plăti un impozit suplimentar, de 0,5 % din cifra de afaceri.

Guvernul spune că aceștia ar trebui să plătească mai mult, deoarece oricum încasează deja sume incredibile de pe seama șoferilor și a transportatorilor. Amintim că pe lângă acest impozit, companiile deja plătesc taxa de solidaritate, aplicată la întreg nivelul Uniunii Europene.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că este firesc ca la bugetul de stat să vină mai mulți bani din partea acestor companii.

E un lucru absolut firesc, în contextul în care discutăm de exploatarea bogăţiilor României şi de cifre de afaceri de ordinul zecilor de miliarde şi un profit net consistent., a transmis ministrul.

Doar că cei de la putere nu vorbesc despre impactul pe care l-ar putea avea acest impozit în plus pentru românii. Este de așteptat ca aceste companii să vrea să-și acopere pierderile, motiv pentru care prețurile la pompă ar putea să crească din nou.

Întrebat despre această posibilitate, Marcel Boloș a susținut că există această posibilitate, pe care a catalogat-o drept „nedreaptă”. Totuși, românii și buzunarele lor nu sunt protejați în vreun fel de aceste scumpiri. Ministrul spune că totul ține de deciziile pe care le vor lua companiile cu pricina.

Experții în domeniu susțin că este de așteptat ca prețurile să explodeze din nou. Ceea ce înseamnă că oamenii de rând ar putea să achite chiar și 9 lei/litru de motorină sau benzină la pompă.