Reclamă

Problema vârstei de pensionare, dar și cea a pensiilor speciale, a devenit una dintre temele importante ale politicii din România. În acest context, vicepremierul și președintele UDMR Kelemen Hunor susține că „nu e bine să ieși la pensie la 50 de ani” și să primești pensie de serviciu.  

În prezent, vârsta de pensionare este de 62 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, dar există unele categorii care se pot pensiona mult mai devreme decât vârsta standard și, în același timp, beneficiază de pensii de serviciu sau, altfel spus, pensii speciale. Președintele UDMR este de părere că acele categorii de persoane care primesc pensii de serviciu ar putea beneficia de aceste pensii, dar nu la vârsta de 50 de ani, ci la vârsta general acceptată pentru pensionare.  

Kelemen Hunor, despre pensiile speciale

Pe de altă parte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier al Guvernului, consideră că nu este normal ca cei care se pensionează la 50 de ani să beneficieze de pensie de serviciu. El susține că soluția avansată pentru problema acestor pensii va fi una „perfect constituțională” și că nu se dorește o lege care să piardă la CCR.  

„Nu ne dorim o lege care după aceea pică la CCR. Nu ne putem juca cu acest subiect, şi nu numai din cauza banilor europeni”, a spus Hunor. 

Se schimbă vârsta de pensionare în România! Anunț de foc chiar de la vârful Guvernului: Nu e normal!

În acest sens, vicepremierul a subliniat că soluția trebuie să fie una corectă, echilibrată și constituțională, astfel încât pensia unei persoane să nu depășească venitul pe care aceasta l-a avut în perioada în care se afla în activitate. De asemenea, aceasta trebuie să se potrivească cu principiile Constituției.  

Schimbări radicale pentru pensionarii români

În ceea ce privește pensiile speciale, Hunor a afirmat că până la sfârșitul lunii martie va exista o formă finală a legii, aceasta urmând să fie una corectă, echilibrată și constituțională.   

Acest lucru va fi realizat prin intermediul unui grup de lucru format din doi specialiști din partea UDMR și din alte partide, care vor lucra împreună pentru a analiza și a îmbunătăți forma legii. Raportul Băncii Mondiale va fi, de asemenea, utilizat pentru a orienta deciziile luate în cadrul acestui grup de lucru.  

Astfel, UDMR dorește să ia măsuri pentru a preveni o eventuală criză a pensiilor și pentru a asigura că pensionarii primesc suficient pentru a trăi decent și pentru a se bucura de o calitate a vieții acceptabilă, mai spune Hunor.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro