Într-un nou proiect de lege care se află în faza de vot final în Parlamentul României, se propun modificări importante în Codul Rutier pentru a facilita obținerea permisului de conducere. Aceste modificări vizează atât proba teoretică, cât și cea practică a examenului auto.

Susținerea probei teoretice în orice locație

Conform proiectului de lege, se propune eliminarea restricției actuale care limitează susținerea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducere doar în locația de domiciliu sau reședință a solicitantului.

Astfel, candidații vor putea susține proba teoretică în orice autoritate competentă din România. Această modificare are scopul de a oferi mai multă flexibilitate și accesibilitate pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere.

Recunoașterea pregătirii teoretice și practice

Proiectul de lege propune, de asemenea, recunoașterea reciprocă a pregătirii teoretice și practice pentru obținerea permisului de conducere de către unitățile autorizate în acest domeniu. Astfel, cursurile parcurse de candidați la o școală de șoferi vor fi recunoscute de alte școli similare.

Această măsură are scopul de a facilita procesul de obținere a permisului și de a oferi candidaților mai multe opțiuni în ceea ce privește alegerea școlii de șoferi.

Se schimbă regulile din Codul Rutier: Iată cum se va obține permisul auto începând de anul viitor

Reducerea perioadei necesare pentru obținerea permisului

Un alt aspect important al proiectului de lege este reducerea perioadei necesare pentru obținerea permisului de conducere. Conform noilor prevederi, candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi înainte de a susține proba teoretică.

Aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice și vor putea face pregătirea practică ulterior, înainte de a susține proba practică. Această schimbare are scopul de a reduce perioada totală necesară pentru obținerea permisului de conducere și de a permite candidaților să se concentreze mai bine pe pregătirea practică.