Agenții din cadrul Poliției Locale ar putea primi, în scurt timp, mai multe atribuții.

Conform unui proiect de lege care a trecut de Senat, li se va permite să folosească semnalele luminoase în misiuni. În plus, vor putea să aplice amenzi anumitor participanți la trafic.

Polițiștii locali pot să aplice amenzi în trafic

Schimbări importante în ceea ce-i privește pe agenții din cadrul Poliției Locale din România. Un proiect de lege le va permite să constate şi să aplice sancţiunilor contravenţionale pentru încălcarea normelor rutiere.

Proiectul a venit din partea Partidului Național Liberal, care și-a dorit ca polițiștii locali să aibă mai multe atribuții. Vizați sunt conducătorii de trotinete electrice, care de acum vor fi amendați și de patrulele din localități.

În România, trotinetele electrice au devenit un mijloc de transport tot mai folosit. Problema cea mai mare este că conducătorii acestora nu respectă regulile de circulație, iar de cele mai multe ori îngreunează traficul sau ignoră cu desăvârșire regulile.

Trotinetele electrice şi bicicletele au voie să circule doar pe pista de bicicletă, și doar în cazul în care acesta nu există, pe șosea. În plus, acesta pot fi conduse doar de persoane cu vârsta peste 16 ani.

În cazul în care se constată că încalcă regulile, riscă amenzi de până la 1.160 de lei.

Mașinile de poliție locală vor putea folosi și alte semnale sonore și de lumină

Un alt proiect de lege care a trecut de votul senatorilor este cel legat de semnalele sonore și lumina albastră. Inițiativa a venit din partea USR, care a propus ca polițiștii locali să poată să le utilizeze.

Ambele proiecte de lege vor ajunge în Camera Deputaților, care are ultimul vot. Ulterior, vor merge către președintele Klaus Iohannis, care fie le poate promulga, fie le poate trimite înapoi în Parlament.

După promulgare, legea se aplică după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.