Un proiect de lege cu privire la interzicerea fumatului în locuri publice a stârnit recent dezbateri aprinse în Senat. Acest proiect de lege nu se limitează doar la interdicția de a fuma în locuri precum parcuri, ci aduce și amendamente importante în ceea ce privește fumatul în mașini și aruncarea de țigarete pe jos.

Unul dintre punctele cheie ale proiectului de lege este interzicerea fumatului în autoturisme în situația în care în mașină se află și copii. Această măsură este inspirată din practicile adoptate în alte țări europene, precum Franța, Marea Britanie și Italia, unde astfel de interdicții sunt în vigoare de mai mulți ani.

Interzicerea fumatului în mașini

Scopul principal al acestei prevederi este protejarea sănătății copiilor și reducerea expunerii lor la fumul de țigară, care poate avea efecte grave asupra dezvoltării lor.

Pe lângă interzicerea fumatului în mașini în prezența copiilor, proiectul de lege propune și extinderea interdicției de a fuma în locuri precum parcuri, zonele din apropierea spitalelor, unităților sanitare, școlilor și stațiilor mijloacelor de transport în comun.

Această măsură are ca scop creșterea calității aerului în aceste locuri și protejarea persoanelor care nu fumează de efectele nocive ale fumului de țigară.

Se schimbă legea în România! Șoferii nu vor mai avea voie să facă acest lucru în propria mașină. Amenzile vor fi uriașe

Amenzi uriașe pentru aruncarea chiștoacelor de țigară

Proiectul de lege nu se oprește doar la interzicerea fumatului în locuri publice; acesta prevede și amenzi pentru cei care aruncă mucuri de țigară pe jos. Această prevedere are ca scop încurajarea responsabilității și a respectului față de mediu, eliminând astfel un comportament nedorit care contribuie la poluarea mediului înconjurător.

Proiectul de lege din România poate fi privit în contextul european, luând exemplul țărilor care au adoptat măsuri similare. Suedia, de exemplu, a introdus legi restrictive cu privire la fumatul în locuri publice începând cu 1 iulie.

Aceste legi au interzis fumatul în locuri precum locurile de joacă, gări, restaurante și baruri, inclusiv țigarete electronice. Acest efort face parte din obiectivul Suediei de a deveni o țară fără fumători până în 2025.

Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor pentru sănătate și mediu, unele voci se opun acestor măsuri. Un fumător din Suedia, Niklas Qvarnstrom, și-a exprimat opoziția față de interdicțiile de fumat în aer liber, considerând că acestea încalcă libertatea individuală și sunt nedrepte pentru fumători.