Reclamă

Se schimbă legea! Românii care vor mai face aceste lucruri în mediul online vor avea probleme mari. Iată ce trebuie să știe victimele agresiunilor de pe internet.

În prezent există o nouă măsură prin care se poate emite un ordin de protecție și pentru situațiile de hărțuire online. Până acum, ordinul de protecție era aplicabil doar în cazurile de violență domestică, însă acum se dorește extinderea acestuia pentru a include toate formele de violență, indiferent de relația dintre victimă și agresor.

Se schimbă legea în România! Poate fi emis ordin de protecție pentru hărțuire online

Astfel, se poate interveni în situații de hărțuire online, precum și în cazurile de apeluri telefonice repetate, urmărire persistentă a unei femei sau monitorizarea locuinței acesteia, conform unui proiect de lege adoptat joi de guvern. Acest proiect de lege vine în completarea legislației existente, care oferă doar protecție penală pentru victimele altor forme de violență în afara celei domestice.

Proiectul de lege introduce un ordin de protecție provizoriu, care poate fi emis de polițiști imediat după ce au luat cunoștință de un act de violență și au constatat existența unui risc iminent de noi acte de violență împotriva victimei. Această măsură se aplică la cererea scrisă a victimei sau a reprezentantului legal al acesteia.

Se schimbă legea în România! Cine mai face acest lucru în mediul online poate ajunge după gratii

Ce spune ministrul Justiției

„Victima va fi protejată indiferent de identitatea agresorului. Prin acest proiect de lege, extindem acoperirea ordinului de protecție pentru toate victimele care au nevoie de protecție în urma oricăror forme de violență, indiferent de relația existentă între victimă și agresor. Vom interveni în situații de violență fizică, precum și în cazurile de hărțuire online, apeluri telefonice repetitive, urmărire persistentă fără drept sau supraveghere a locuinței și multe altele. Vom face tot ce este necesar pentru a promova acest proiect în fiecare județ și pentru a aduce în atenția fiecărui cetățean aceste prevederi importante”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției, joi.

După aprobarea de către guvern, proiectul de act normativ va fi trimis Parlamentului pentru adoptare și urmează să intre în vigoare în termen de 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro