Reclamă

Școala 9 a vorbit cu membrii Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților și Senat pentru a afla viziunea acestora cu privire la cazurile de violență din școală. Unii dintre ei au avut de-a lungul timpului inițiative pentru schimbarea legislației. 

Campania „Profesorii și disciplina”

Pe parcursul a două săptămâni, Școala 9 a prezentat în cadrul campaniei „Profesorii și disciplina” cum cadrele didactice cu un comportament violent primesc pedepse modice. Ulterior, după o perioadă, se întorc la catedră în alte clase sau școli. Unul din zece profesori cercetați disciplinar e dat afară din învățământ. Cele mai folosite pedepse reprezintă avertismente, mustrări scrise și scăderi salariale.

Senatoarea PNL Alina Gheorghiu voia, în urmă cu un an, să treacă în Parlament o inițiativă prin care să nu le mai permită profesorilor să rămână la catedră, dacă pe numele lor a început o urmărire penală. Propunerea a fost, însă, respinsă.

Se schimbă legea în Parlament! Ce se va întâmpla, de acum încolo, cu profesorii agresivi
Social media

Printre co-inițiatorii acelui proiect legislativ PNL, se numără și Ștefan Pălărie, membru USR în Comisia pentru Învățământ din Senat.

„Dacă i se deschide dosar penal, respectivei persoane ar trebui să i se suspende contractul de muncă, să nu mai fie în contact cu elevii”, a spus senatorul pentru Școala 9, Ștefan Pălărie.

Acesta a mai adăugat că pot exista și cazuri în care se constată că persoana e nevinovată. În situația dată, conform textului legii, persoana în cauză poate să reintre în drepturile bănești pierdute cât a avut contractul suspendat.

Necesitatea de consiliere psihologică în școli

În prezent, faptele profesorilor sunt anchetate de o comisie formată din cadre didactice ale școlii. Senatorul a evidențiat că e o soluție care s-ar putea să nu dea roade. Consideră, de asemenea, că este importantă consilierea psihologică a profesorilor, indiferent de forma de violență folosită asupra elevilor.

Ar fi necesar ca un psiholog să asiste la ore și să discute cu elevii despre comportamentul profesorilor. Numai așa ar putea afla dacă un profesor e calm doar în perioada de supervizare și în restul timpului urlă la copii.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro