Un nou tip de permis de conducere este propus pentru șoferii de SUV-uri, conform europarlamentarului francez Karima Delli. Această inițiativă vine ca urmare a preocupărilor legate de poluare și siguranța rutieră asociate cu aceste autoturisme.

Potrivit lui Delli, SUV-urile ocupă mai mult spațiu, sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic și prezintă un risc mai mare de coliziuni în comparație cu autoturismele obișnuite, cu consecințe mai grave.

Delli susține că permisul de conducere de categoria B, necesar în prezent pentru a conduce autoturisme și camionete, nu este adecvat pentru SUV-urile mai grele. De aceea, propune introducerea unui nou permis de conducere, denumit B+, care ar fi valabil doar pentru autoturismele și camionetele cu o greutate mai mare de 1,8 tone.

Un nou permis de conducere în Europa

Șoferii ar urma să obțină acest permis după o perioadă de probă de 2 ani cu un permis B obișnuit și numai de la vârsta de 21 de ani.

Această propunere ar însemna că șoferii de SUV-uri grele populare, precum Audi Q7, Volvo XC90 și BMW X5, ar trebui să obțină un alt tip de permis de conducere. Cu toate acestea, Delli a menționat că pot exista excepții pentru anumite scopuri profesionale sau speciale, cum ar fi vehiculele de urgență.

Se schimbă legea în Europa! Șoferii nu vor mai putea conduce aceste mașini cu categoria de permis B | Ce trebuie să știe conducătorii auto

Pe lângă introducerea noului permis de conducere, Delli propune și implementarea unui sistem de permis de conducere bazat pe puncte la nivelul Uniunii Europene.

Accidentele rutiere ar putea fi reduse

Acest sistem ar urmări infracțiunile rutiere și ar putea revoca sau suspenda permisele de conducere pentru anumite praguri. Potrivit parlamentarului, un astfel de sistem ar putea reduce numărul de accidente și decese pe drumurile europene.

Deși pachetul Comisiei Europene privind siguranța rutieră conține deja propuneri pentru interzicerea șoferilor la nivelul Uniunii Europene pentru infracțiuni grave, în prezent nu există un sistem la nivelul UE care să gestioneze punctele de penalizare și interdicțiile de conducere.