Comisia juridică a Camerei Deputaților a propus un proiect de lege care aduce noi reglementări pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice pe drumurile publice. Aceste reglementări vizează restricții de vârstă, completarea unui chestionar referitor la legislația rutieră și purtarea obligatorie a căștii de protecție.

Vârstă minimă și chestionar obligatoriu

Potrivit proiectului de lege, conducătorii de biciclete și trotinete electrice trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani pentru a circula pe drumurile publice. În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, utilizatorii trebuie să completeze un chestionar cu 5 întrebări obligatorii referitoare la legislația rutieră înainte de a efectua plata în aplicație.

Definiția trotinetelor electrice

Proiectul de lege stabilește că trotinetele electrice sunt vehicule cu două sau trei roți, cu o viteză maximă de 25 km/h și un motor electric cu o putere nominală continuă maximă de 2 kW.

Se schimbă legea! Conducătorii de biciclete și trotinete electrice sunt obligați să facă acest lucru

Echipamente obligatorii și interdicții

Bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Utilizarea acestor mijloace și dispozitive în stare de funcționare este obligatorie, iar circulația fără acestea este interzisă conform proiectului de lege.

Purtarea obligatorie a căștii de protecție

Proiectul de lege impune purtarea obligatorie a căștii de protecție pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice pe drumurile publice, cu excepția cazului în care trotinetele sunt închiriate. De asemenea, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților.

Sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor

Comisia juridică urmează să discute un alt proiect de lege care va stabili sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi în ceea ce privește circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.