Acești români ar putea fi amendați dur, dacă un proiect de lege depus de parlamentarii social-democrați va fi votat.

Aproape 30 de parlamentari social-democrați au inițiat un proiect de lege care prevede sancționarea minorilor care sunt prinși că fumează în locuri publice. Este vorba despre un proiect de lege care modifică Legea 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Mai exact, proiectul introduce interdicția fumatului de către minori într-o serie de locuri publice.

Chiar dacă proiectul nu prevedere interdicția clară a fumatului de către minori, conform listei politicienilor, aceștia nu vor mai avea voie să fumeze în public.

Minorii prinși că fumează în public, amendați

„Se interzice consumul de tutun, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m, în jurul acestora”, se arată în proiectul de lege, scrie fanatik.ro.

Persoanele cu vârsta sub 18 ani care vor fi prinse că încalcă această lege vor fi sancționate cu o amendă cuprinsă între 100-500 de lei.

Propunerea legislativă a fost elaborată de un grup de parlamentari social-democrați. De asemenea, aceștia au anunțat că au primit semnături de susținere și din partea altor colegi de partid.

Se schimbă legea! Amenzi colosale pentru românii care fumează în public. Cine este vizat
Pixabay.com

Țigările electronice, la fel de nocive

Conform expunerii de motive, ideea aceasta a venit în urma unei analize efectuate de Agenția Națională Antidrog privind prevalența consumului de tutun în rândul minorilor

Mulți adolescenți nu fumează țigări clasice, ci au trecut la cele electronice, cel mai probabil din cauza aromelor pe care le au. Chiar dacă scopul acestui tip de țigări a fost de a-i ajuta pe oameni să se lase de țigări, s-a întâmplat fix contrariul. Medicul pneumolog Ioan Draghila din Sibiu spune că țigările electronice sunt la fel de nocive ca si cele clasice. 

Medicul a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare al minorilor care se apucă de fumat prin intermediul acestui tip de țigări.

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.