Reclamă

Schimbări radicale în Codul Rutier. România se află pe primul loc în Europa în clasamentelor deceselor provocate în accidente rutiere grave.

Acest lucru este cauzat în primul rând din cauza inconștienței șoferilor, însă nici legile nu sunt destul de aspre. Vestea bună, sau proastă în cazul anumitor șoferi, este că parlamentarii s-au gândit la o soluție pentru a crește siguranța pe șosele.

Modificări radicale în Codul Rutier

Senatorii au dezbătut de curând un proiect de lege care prevede modificarea Codului Rutier. Parlamentarii au vorbit despre măsuri dure în cazul șoferilor care depășesc 100 de km/h. Aceștia ar putea fi pedepsiți mult mai dur, față de sancțiunile pe care le primesc în prezent.

Se schimbă Codul Rutier! Toți șoferii din România sunt vizați: Mașinile vor fi confiscate pe loc!
Sursa photo: PlayTech

Mai clar, în cazul în care un șofer va fi prins cu o viteză ce depășesc 100 km/h peste limita legală permisă se vor alege cu o amendă de 3.000 de lei. Pe lângă amenda colosală, conducătorilor auto vor rămâne fără certificat de înmatriculare al mașinii, iar permisul le va fi reținut timp de 180 de zile. În prezent, polițiștii rețin permisul pentru 120 de zile în cazul încălcării acestei legi.

Statul va vinde autoturismele

Mai mult decât atât, șoferii ar putea rămâne fără mașină. Mai exact, în cazul în care un șofer va fi prins conducând mașina fără certificatul de înmatriculare, aceasta va fi confiscată de autorități. Ulterior, autoturismul va fi vândut, iar banii vor ajunge la stat.

Propunerea vine după ce, deși amenzile au crescut la începutul anului în curs, șoferii au continuat să încalce legea. Conform cifrelor furnizate de autorități, în primele opt luni ale anului 2022, s-au produs peste 500 de accidente grave în care și-au pierdut viața peste 200 de oameni, iar 430 au fost răniți grav.

Confiscarea autoturismelor din cauza vitezei excesive se aplică deja în țări precum Olanda sau Marea Britanie. Și Austria a dezbătut un astfel de proiect de lege.

Menționăm că momentan proiectul de lege este dezbătut de parlamentari. Dacă va primi undă verde, acesta va trebui promulgat de președintele Klaus Iohannis.  Abia după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, inițiativa va deveni lege.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro