Reclamă
Reclamă

În România, legea privind consumul și traficul de droguri este posibil să se schimbe drastic în urma accidentului tragic din 2 Mai. Doi tineri au fost accidentați mortal de un șofer drogat, iar autoritățile au fost nevoite să ia măsuri pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus un proiect de lege care vizează interzicerea conducerea autovehiculelor pentru un interval de până la 10 ani pentru șoferii depistați sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului.

Scopul acestui proiect este prevenirea și combaterea traficului de droguri, care a luat o amploare alarmantă în ultimul timp în România. Cazanciuc consideră că este necesară o abordare mai fermă și eficientă în acest domeniu, având în vedere că societatea românească a fost martora unor drame tot mai frecvente, inclusiv tragedii rutiere.

Se schimbă legea! Șoferii băuți sau drogați, pedepsiți drastic

Pe lângă interdicția de a conduce, proiectul de lege propune și alte sancțiuni severe pentru cei implicați în traficul de droguri. Persoanele care pun la dispoziție locuri pentru consumul de droguri, precum localuri, locuințe sau clădiri abandonate, vor fi sancționate conform legii.

Reclamă

De asemenea, finanțarea faptelor legate de traficul și consumul de droguri va atrage confiscarea produselor psihoactive, a mijloacelor de producție și a altor bunuri dobândite în urma valorificării acestora.

Se schimbă Codul Rutier! Ce vor păți șoferii care consumă alcool sau droguri. Își vor lua adio de la permisul de conducere

Un alt aspect important al proiectului de lege este reducerea duratei programelor de consiliere pentru consumatori. Se urmărește evitarea unor tragedii precum cea de la 2 Mai, în care autorul accidentului a refuzat asistența de specialitate în ciuda vârstei tinere.

Ce trebuie să știe șoferii

În forma actuală a legii, doar faptele concrete erau pedepsite, însă prin noul proiect se pedepsește și tentativa. Astfel, se va sancționa punerea la dispoziție a locuințelor sau a altor locuri pentru consumul de droguri și tolerarea acestuia, precum și administrarea sau remiterea de produse psihoactive fără rețetă medicală.

Finanțarea activităților ilegale legate de traficul și consumul de droguri va fi considerată o circumstanță agravantă.

Aceste modificări legislative vor fi dezbatute în Senat, urmând să fie analizate și discutate în detaliu înainte de a fi adoptate. Scopul este să se asigure o legislație mai strictă și eficientă în domeniul drogurilor, care să prevină tragediile și să contribuie la siguranța cetățenilor.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro