În ultima perioadă, mai multe supermarketuri au început să ofere ulei gratis pentru români în schimbul celui uzat.
Această ofertă vine ca urmare a cererii mari la nivel global pentru bio-combustibil și are un impact pozitiv atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra economiei personale a românilor.
De ce ar trebui să profiți de această oportunitate? Ei bine, uleiul uzat aruncat în chiuvetă poate duce la înfundarea țevilor și la defecțiuni în sistemele de epurare. Mai mult, acesta poate ajunge în apă și în sol, având un impact negativ asupra regenerării naturale și a fertilității solului.
Colectarea uleiului folosit nu este o practică răspândită în România
Deși colectarea uleiului uzat nu este încă o practică răspândită în România, există câțiva oameni pasionați de ecologie care fac eforturi personale pentru a face acest lucru. În prezent, în România există 127 de centre de colectare a uleiului uzat, unde poți preda uleiul în mod gratuit.
După colectarea uleiului uzat, acesta este transportat la un centru de pre-procesare și apoi către un operator industrial specializat, care îl transformă în biocombustibil nepoluant. Astfel, dintr-un litru de ulei uzat se obțin 900 ml de biocombustibil.
Se dă ulei gratis în România
Diverse lanțuri de magazine și benzinării au început să promoveze campanii menite să stimuleze consumatorii să recicleze uleiul uzat. De exemplu, benzinăriile MOL, hypermarketurile Auchan și Carrefour, precum și companii precum Uleiosul, Bracos Oil și Green Environment oferă puncte de colectare și diferite recompense pentru uleiul predat.
Pentru a contribui la această inițiativă, poți preda uleiul alimentar uzat la benzinăriile MOL, hypermarketurile Auchan și Carrefour sau poți apela la serviciile oferite de Uleiosul, Bracos Oil, Green Environment sau Oil Right.
Aceste organizații colectează gratuit uleiul uzat de la domiciliu sau de la sediul firmelor și oferă în schimb recompense precum apă, detergent de vase sau chiar ulei de floarea soarelui nou.
Reciclarea uleiului uzat este benefică atât pentru tine, cât și pentru mediul înconjurător. În plus, este o modalitate simplă și gratuită de a contribui la protejarea naturii și de a economisi bani.