În ziua de 13 februarie 2020, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestei şedinţe a avut loc alegerea Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Benedict Vesa ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul. Hirotonia va avea loc duminică, 23 februarie 2020, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

În cadrul aceleiaşi şedinţe au mai fost luate următoarele hotărâri:

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

  • Înfiinţarea în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti a unui nou program de studii universitare de master intitulat Managementul economic şi administrarea unităţilor bisericeşti, domeniul – Teologie, forma de învăţământ cu frecvenţă.
  • Organizarea celei de-a şaptea ediţii a Întâlnirii Internaţionale a Tineretului Ortodox, în anul 2020, la Timişoara.

Totodată, au fost evidenţiate:

  • Publicarea în Monitorul Oficial (nr. 97 din 10 februarie 2020) a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române aprobat de Sfântul Sinod în şedinţa de lucru din 16 decembrie 2019 (hotărârea sinodală nr. 12.190/2019).
  • Numeroasele activităţi social-filantropice desfăşurate în Patriarhia Română, activităţi în valoare de 153.600.638 lei (peste 32 milioane euro).

În legătură cu invitaţia Preafericitului Părinte TEOFIL al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române de a participa, în perioada 25-27 februarie 2020, la întâlnirea fraternă de la Amman, Iordania, „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a reiterat hotărârea sa nr. 3668, reluată în hotărârile nr. 9156/2018 şi nr. 180/2019, şi anume ca Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei să reia dialogul pentru a ajunge, cât mai curând posibil, la o soluţie, în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pentru a nu se adânci polarizarea celor două tabere adverse: una a Bisericilor Ortodoxe pro-Constantinopol şi cealaltă a Bisericilor Ortodoxe pro-Moscova.

De asemenea, Sfântul Sinod a precizat că este de acord cu acordarea autocefaliei întregii Biserici Ortodoxe din Ucraina (nu doar a unei părţi), însă aceasta se poate realiza numai prin înţelegerea dintre Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei şi prin consens panortodox.

Iar, pentru a nu se interpreta că întâlnirea de la Amman, iniţiată de Patriarhia Ierusalimului, ar fi o Sinaxă a întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe, la respectiva întâlnire fraternă la care se vor discuta modalităţi de reconciliere şi de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori, Sfântul Sinod a hotărât ca Biserica Ortodoxă Română să nu fie reprezentată de Patriarhul României, ci de o delegaţie a Patriarhiei Române.

Această participare a Bisericii Ortodoxe Române la întrunirea fraternă de la Amman este motivată de faptul că toate Bisericile Ortodoxe autocefale au responsabilitatea de a conlucra pentru menţinerea, apărarea şi promovarea unităţii dogmatice, canonice şi euharistice ortodoxe, potrivit Evangheliei lui Hristos şi Sfintelor Canoane Ortodoxe”.