VIF lansează o campanie de eliminare a testelor de virginitate. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că tinerele care practică această procedură sunt afectate psihic

În ultima perioadă s-a discutat despre testarea virginității și despre ceea ce le poate cauza tinerelor din punct de vedere psihic, acest lucru. Prin urmare, Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF) a lansat astăzi o campanie de eliminare a testelor de virginitate.

Cei de la VIF au tras un semnal de alarmă legat de existența acestui tip de testare medico-legală. Aceștia spun că metoda cu pricina este abuzivă și le cauzează traume femeilor. Campania se numește #DeNetestat și propune să elimine definitiv din legislație aceste teste, prin intermediul unei petiții pe care oamenii o vor semna.

Motivele sumbre pentru care procedura de testare a virginității se va scoate din legislație

Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) condamnă testarea virginității pe motiv că este o încălcare a drepturilor și susține că procedura nu poate demonstra virginitatea unei persoane, această practică încă există la noi în România. Conform inițiatorilor proiectului, această metodă nu ar trebui să mai existe. Iar prin urmare ar trebui scoasă din legislație. Încă există tinere care sunt forțate de părinți să-și demonstreze virginitatea în acest fel. Această procedură mai poartă denumirea de „examenul cu două degete” și este folosită și în cazul unor anchete penale.

Se lansează o companie de eliminare a testelor de verificare a virginității! Psihologii au explicat motivele îngrijorătoare
pixabay.com

Cu toate acestea, însă, nu este relevantă medical nici în astfel de situații, conform celor care au început campania. Testarea virginității prin intermediul testelor speciale folosite în acest sens are drept componentă și un clip fabulos realizat de regizorul Iulia Rugină. Aceasta spune că tinerele care sunt nevoite să facă această testare sunt afectate psihic. Ba mai mult, le sunt provocate o mulțime de traume. De aceea, s-a hotărât să se inițieze o campanie care să elimine această metodă.

 „Toată povestea asta este o traumă îngrozitoare. Cred că este nevoie ca aceste „examinări” care aparţin unui alt secol să fie scoase în afara legii.”, spune Iulia Rugină, regizor al clipului campaniei #DeNetestat:

Distribuie

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.