Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Sănătății, în ultima săptămână numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 s-a dublat. Astfel, în perioada 27 iunie-3 iulie au fost înregistrate aproximativ 8.000 de cazuri de Covid-19. Momentan, această creștere nu pune presiune pe sistemul de sănătate din România, susține ministrul Alexandru Rafila.
Crește numărul infecțiilor Covid-19
Între 27 iunie și 3 iulie au fost înregistrate 7.726 de noi cazuri de infectare Covid, 1.307 pacienți fiind reinfectați. 100% din secvențieri au indicat infectări cu Omicron. Cu o săptămână în urmă fuseseră înregistrate 3.974 de îmbolnăviri.
Alexandru Rafila spune că la fel ca alte țări din Europa, țara noastră trece printr-un moment de creștere rapidă a cazurilor de infectare, însă acest lucru nu afectează sistemul de sănătate. Ministrul a declarat că această creștere a infectărilor este cauzată de subvarianta BA5, care este contagioasă și afectează și persoanele vaccinate, și pe cele trecute prin boală.
Conform oficialului, la începutul lunii august în țara noastră s-ar putea înregistra 10.000 de cazuri de infectare cu Covid-19, însă a ținut să precizeze că acesta este scenariul pesimist.
Peste 4,1 milioane de cazuri de infectare, raportate săptămâna trecută
Chiar dacă vaccinurile dezvoltate împotriva coronavirusului au redus cu mult numărul spitalizărilor și pe cel al deceselor, numărul infectărilor a început din nou să crească la nivel global.
Peste 4,1 milioane de cazuri au fost raportate global săptămâna trecută, în creştere cu 18%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în urmă cu o sătpămână că pandemia de coronavirus se transformă, însă nu s-a încheiat.
Acesta se teme că anumite țări au devenit permisive cu procedura de depistare a cazurilor și av transmiterii virale, chiar dacă anumite grupuri vulnerabile, în special vârstnicii și angajații sanitari, au rămas nevaccinați.
Peste 5,2 miliarde de persoane au fost vaccinat anti-COVID-19 la nivel global, au precizat oficialii OMS, dar, în ţările sărace, rata de imunizare este de doar circa 13%.
”Dacă ţările bogate vaccinează copiii încă de la vârsta de şase luni şi plănuiesc să organizeze viitoare campanii de vaccinare, este de neînţeles sugestia potrivit căreia state cu venituri mici nu ar trebui să-şi vaccineze populaţiile şi să ofere doze de rapel celor mai vulnerabili”, a declarat miercuri directorul OMS.