Statul oferă câte 400 de lei pentru aceste persoane începând de azi! Iată care sunt condițiile. 

Începând de astăzi, ora 10:00, românii se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice. Cei care își dau mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și frigidere vechi, vor primi vouchere în valoare de 400 de lei. Cu aceste sume, oamenii își vor putea cumpăra alte electricasnice, mult mai eficiente energetic. 

Conform anunțului oficial al autorităților, prima etapă are un buget de 25 milioane de lei. Selecția pentru acordarea banilor se va face în perioada 5 decembrie ora 10:00- 9 decembrie ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului. 

Se dă startul Programului Rabla pentru Electrocasnice

Este important de precizat că acordarea voucherelor se va face după anumite criterii privind echipamentele electrice și electronice, după cum urmează: 

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;
400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;
400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E. 

Administrația Fondului pentru Mediu va publica pe propriul site lista persoanelor aprobate în cadrul programului. Ulterior, cei care sunt eligibili trebuie să se prezinte la unul dintre comercianții validați, pentru a achiziționa echipamentul pe care și-l doresc. 

Se întâmplă din 5 decembrie 2022! Se dau 400 de lei de persoană. Ei sunt românii care vor primi banii
Arhivă presă

Cât este valabil voucherul de 400 de lei

Aveți mare grijă! Voucherul primit este valabil doar o săptămână de la data validării acestora de către instituția mai sus citată. În acest termen, persoanele eligibile trebuie să îl utilizeze obligatoriu. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut mai multe precizări privind acest program. 

În primul rând, el aduce câteva noutăți. Mai exact, în următoarea sesiune, persoanele care au mai participat nu mai au voie să aplice pentru același aparat electrocasnic. Metoda este folosită pentru a-i descuraja pe cei care se înscriu, însă nu folosesc voucherele. 

„Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Va crește valoarea voucherelor

De asemenea, vestea bună este că valoarea voucherelor ar putea fi majorată. Și acest lucru este necesar, în condițiile în care aparatele electrocasnice și electronice eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe. Conform oficialului, programul va fi analizat cu atenție, iar ulterior va fi modificat. Acest lucru presupune eliminarea anumite categorii de aparate electronice sau electrocasnice.  

Mai exact, aparatele de aer condiționat, de exemplu, nu reprezintă un interes atât de mare pentru români, cum îl reprezintă mașinile de spălat rufe. De aceea, statul vrea să se focuseze pe ceea ce îi interesează pe oameni. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.