Reclamă

Letonia a decis să introducă armata obligatorie din cauza tensiunilor pe care le are cu Rusia, țara condusă de Vladimir Putin. Letonia a scos armata obligatorie în momentul în care a aderat la NATO, dar fiindcă Rusia continuă amenințările, oficialii au decis să îi antreneze pe tineri, pentru orice eventualitate.

Armata obligatorie, în Lituania

Încă din anul 2007, armata din Letonia este alcătuită din voluntari ai Gărzii Naționale și din militari de carieră. În timpul weekend-ului, aceștia servesc în infanterie, cu o jumătate de normă. În momentul de față, Letonia are doar 7.500 de soldați în serviciu activ, în timp ce NATO a trimis pe teritoriul ei alți 1.500.

 „Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În acelaşi timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul”, a declarat Artis Pabricks, ministrul Apărării din Letonia, conform AFP.

Ministrul leton al Apărării a explicat că armata obligatorie va fi reintrodusă începând cu anul 2023. În același timp, unul dintre membrii Gărzii Naționale, Gratis Priede, spune că aceasta este „cea mai bună veste”. El spune că armata obligatorie ar fi trebuit să fie introdusă încă din anul 2014, atunci când Rusia a anexat Crimeea în mod ilegal.

Se întâmplă din 2023! Armata redevine obligatorie din cauza tensiunilor cu Rusia

„Este cel mai bun lucru de făcut”

 „Este cel mai bun lucru de făcut: să antrenăm mai mulţi rezervişti pentru armata noastră şi pentru întreaga forţă NATO care încă lipseşte foarte mult în regiunea Europei de Nord şi a Mării Baltice”, a spus acesta pentru AFP.

Și Lituania este o țară în care tensiunile cu Rusia sunt la cote maxime. Aceasta a fost amenințată de Kremlin, după ce a luat decizia de a interzice tranzitul e mărfuri către Kaliningrad. Printre mărfurile interzise se numără și materiale de construcție, cărbunele, metalele și tehnologia avansată.

„Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile adecvate sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Aceste măsuri vor avea consecințe grave,cu impact negativ serios și dure asupra populației Lituaniei ”, a spus Nikolai Patrushev, consilierul de Securitate al președintelui rus.

În privința acestor declarații, premierul din Lituania, Ingrida Simonyte, a declarat că nu există niciun blocaj în Kaliningrad, iar Lituania pune în aplicare sancțiunile adoptate la nivelul UE.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro