Autoritățile din Spania au adoptat recent o nouă lege prin care se interzice fumatul pe toate plajele. Noile reglementări legislative vor intra în vigoare de la începutul anului 2022. Cei care vor încălca această lege vor fi sancționați dur și vor trebui să scoată din buzunare sume de până la 2.000 de euro.

1. Fumatul va fi interzis pe plajele din Spania

Această regulă a fost luată cu scopul de a combate poluarea cauzată de mucurile de țigară aruncate pe plajă. Aceste mucuri conțin un polimer plastic ce nu este biodegradabil și poate să elibereze substanțe toxice. Pe plajele din Barcelona și Insulele Canare oamenilor regula deja a fost aplicată.

Decizia autorităților din Spania a fost luată după de 283.000 de oameni au semnat o petiție prin care cereau Guvernului măsuri împotriva poluării plajelor.

Și alte țări Europene au luat măsuri în privința fumatului. Chiar dacă până în prezent Spania este singurul oraș care a interzis efectiv fumatul, Franța și Italia au aplicat restricții pentru a nu mai permite oamenilor să fumeze în regiunile de coastă.

2. Efectul nociv al mucurilor de țigară

Pe lângă faptul că fumatul face extrem de mult rău sănătății, acesta distruge și mediul înconjurător. De exemplu, din cauza degradării habitatelor naturale, atunci când păsările își caută materiale să își facă cuiburi, ele găsesc și mucuri de țigară. Din acest motiv, atât păsările cât și puii lor sunt în mare pericol.

De asemenea, ajunse în mare, „chiștocurile” poluează apa și modifică ciclul ecologic al speciilor de animale și plante.

Oamenii din întreaga lume și-au creat un prost obicei de a îngropa mucurile de țigară în nisip atunci când sunt pe plajă, obicei care este extrem de dăunător. Chiar și în orașe aceste deșeuri mici creează mari probleme. Pe lângă substanțele toxice pe care le emană, chiștocurile strică și curățenia unui oraș.