Uniunea Europeană continuă să impună sancțiuni Federației Ruse. De duminică, 5 februarie, a intrat în vigoare un nou embargo, de data aceasta pentru motorină. Iar românii, care sunt conducători de mașini diesel, s-au temut că vor plăti mai mult la pompă. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat cum ne va afecta această schimbare.
Piața combustibililor a fost dată peste cap, după ce Vladimir Putin a ordonat invazia din Ucraina, pe 24 februarie 2022. Prețurile la pompă au explodat, iar odată cu ele și costul vieții de zi cu zi a cetățenilor. Românii au plătit în ultimele 12 luni sume record pentru combustibili, dar și pentru alimente.
Iar noile sancțiuni impuse de UE pentru Federația Rusă i-au băgat în sperieți pe mulți că va începe un nou val de scumpiri. Mai exact, de duminică, 5 februarie, intră în vigoare o interdicție prin care se interzic produsele petroliere rafinate rusești, cum ar fi motorina. În primă fază, embargoul a fost pentru cărbune și petrol.
Virgil Popescu a explicat ce se va întâmpla cu prețurile la pompă, începând cu această dată. El a oferit asigurări că românii nu vor fi nevoiți să plătească pentru motorină mai mult ca până acum.
Este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicţia importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza ţiţeiul. Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare., a scris ministrul Popescu pe pagina sa de Facebook.
Anunț important și pentru românii care se încălzesc cu gaze
La început de februarie, ninsorile și viscolul au pus din nou stăpânire pe România. Asta după ce iarna abia s-a făcut simțită în țară și le-a permis românilor să mai facă economie.
Ministrul Energiei a oferit asigurări că nu vor exista probleme pentru românii care se încălzesc cu gaze. România s-a pregătit din timp pentru sezonul rece, așadar avem rezerve suficiente cât să trecem cu bine peste lunile de iarnă.
Avem gaze în depozite şi vom depăşi fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut., a mai explicat ministrul.