De la 1  iunie 2023, românii care călătoresc spre mare vor fi scutiți de plata taxei de pod de la Fetești de pe Autostrada Soarelui. Această decizie vine ca urmare a unui proiect de ordin inițiat de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, și va fi valabilă până la finalul verii, pe 31 august 2023.

Suspendarea taxei se aplică tuturor categoriilor de vehicule și va rămâne în vigoare până când lucrările de reabilitare ale podului se vor încheia.

Ministerul Transporturilor a precizat că suspendarea taxei trebuie să se limiteze la perioada cuprinsă între 1 iunie și 31 august 2023. Această măsură va avea un impact de aproximativ 52 de milioane de lei asupra bugetului statului în aceste trei luni.

Taxa de pod de la Fetești, eliminată

Conform Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), lucrările de reabilitare a podului au început în februarie și se desfășoară peste brațul Borcea. Pe durata acestor lucrări, Calea II de circulație a fost închisă, iar traficul a fost deviat pe Calea I, pe sensul de mers Constanța-București, între km 143+125 și km 148+315.

Se întâmplă de la 1 iunie! Șoferii nu vor mai plăti această taxă. Cu câți bani vor rămâne în buzunar

Printre lucrările planificate se numără frezarea și refacerea sistemului rutier, înlocuirea parapetului pietonal și refacerea trotuarului.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a explicat că Consiliul de Administrație al CNAIR va lua în considerare această decizie în viitoarea sa ședință. El a subliniat că suspendarea taxei va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie, iar precizarea ulterioară a fost doar pentru a clarifica momentul aplicării măsurii.

Valoarea contractului de reabilitare a podului este de 68 de milioane de lei, aproape de suma pe care românii o vor economisi în cele trei luni de primăvară.